Ako je Sanadera mafija natjerala da promjeni kadrovsku politiku, onda je to prilično poražavajuće

Ako je Sanadera mafija natjerala da promjeni kadrovsku politiku, onda je to prilično poražavajuće

MAFIJA je zavladala Hrvatskom, potvrdilo je i jučerašnje ubojstvo 26-godišnje kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka, a to je natjeralo premijera Ivu Sanadera da prizna kriznu situaciju u Hrvatska do koje je dovela njegova vlada te da konačno promjeni svoju dugogodišnju kadrovsku politiku odnosno da nesposobne ministre, imenovane po političkom ključu, zamjeni s nestranačkim stručnim ljudima, mišljenja je četvero novinara Jutarnjeg i Večernjeg lista, koji su gostovali u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji "Otvoreno".

Kako je istaknuo Nikola Jelić, Sanader je ovim potezom bar privremeno osvjetlao obraz, ali pitanje je hoće li njegove posljednje izmjene sastava Vlada dugoročno polučiti uspjeh. "Najava budućeg ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka da će depolitizirati policiju priznanje je da je sustav ovisan o političkoj volji. Vlada je očito dopustila da se u sustavu događaju stvari koju su karakterizirale 90-te", pojašnjava Jelić dodajući da je isto tako jasno kako unutar policije i obavještajno-sigurnosnih služba "bijesni rat". Upravo stoga je "odgovornost na vladi i premijeru Sanaderu", smatra Jelić.

"Došla teška vremena kada operativac dolazi na ministarsku funkciju"

"Sanader je dobro poentirao biranjem nestranačkih ljudi, ali to ujedno pokazuje da HDZ u svojoj strukturi nažalost nema više kadrova koji bi mogli obavljati te funkcije", kaže Jelić nastavljajući kako su "došla teška vremena kada operativac dolazi na ministarsku funkciju".

Višnja Starešina ocjenjuje dolazak Karamarka na čelo MUP-a, Ivana Šimonovića na čelo Ministarstva pravosuđa, Vladimir Fabera na mjesto ravnatelja Policije te Josipa Buljevića na mjesto ravnatelja SOA-e uspješnom kombinacijom koja ima šanse izaći na kraj s razuzdanim organiziranim kriminalom u državi.

Karamarko i Faber već tijekom ratnih 90-tih iskazali kao uspješan tandem

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kao kombinacija izgledaju ohrabrujuće. Organizirani kriminal se infiltrirao u sustav, a dok se ne počisti ne može se očekivati normalizacija, pa i efikasnost borbe protiv mafije", naglašava Starešina dometnuvši da su se Karamarko i Faber već tijekom ratnih 90-tih iskazali kao uspješan tandem. Navela je i kako je odsustvo ministra unutarnjih poslova i ravnatelja policije iz države tijekom jučerašnjeg dana pokazalo koliko je zabrinjavajuća situacija u zemlji.

Premda su smjene ministara logično uslijedile, "pad" ministrice Ane Lovrine i nije bio baš tako očekivan. "Rončević je očito bio nesposoban, on je bio triger. Ne razumijem zašto je smijenjena ministrica Lovrin. Ona je cijelo vrijeme bila mrtva riba, ona nije znala gdje sjedi i zašto tamo sjedi, trebalo ju je smijeniti ranije", mišljenja je Sanja Modrić. Premijer Sanader je mijenjao sastav vlade, ali to nije činio kada je to od njega zahtijevala situacija u koju je bio upleten neki od ministara ili kada je to tražila hrvatska oporba, nego onda kada je znao da će mu to prouzrokovati najmanju političku štetu.

"Likvidacija Ivane Hodak je bila povod koji je smjene učinio nužnima"

"Svaki premijer to radi, odbija smijeniti ministra na zahtjev opozicije - to je politička taktika. Likvidacija Ivane Hodak je bila povod koji je smjene učinio nužnima. Ubojstvo je bilo pucanj u sigurnosni sustav Hrvatske", objašnjava Starešina.

Buduću kombinaciju ljudi, koju je Sanader izabrao za obračun s organiziranim kriminalom Jelić smatra "boljim rješenjem od onoga koje smo imali do sada", dok Milan Jajčinović u novoj kadrovskoj križaljci vidi svojevrsnu "političku evoluciju". "Dogodio se obrnuti fenomen - iz vlade su izašli ljudi za koje prije njihovog dolaska na funkcije nismo čuli te će mjesta zauzeti oni koji su se već dokazali", pojasnio je Jajčinović.

Četvero novinara nisu se htjeli izjašnjavati o sprezi politike i mafije u Hrvatskoj, jer, kako su naveli, za takvo što nemaju dokaza. Tek su rekli kako se u Hrvatskoj zna tko je što radio, ali da oni kao medijski djelatnici ne mogu putem svojih tiskovina nekoga okvalificirati kao mafijaša, ako ga kao takvog nije osudilo hrvatsko pravosuđe. Jelić je naposljetku zaključio da "ako je Sanadera mafija natjerala da promjeni kadrovsku politiku, onda je to prilično poražavajuće".

Ig.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara