Ako odobri zakon o povlačenju iz Iraka, Senat ulazi u direktan konflikt s Bushem

NAKON što je Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu navečer prihvatio zakon kojim se odobrava 124 milijarde dolara za dodatno financiranje ratova u Iraku i Afganistanu, ali i određuje datum 1. travnja kao rok povlačenja američkih snaga iz Iraka, na američkom je Senatu sljedeći potez.

Spomenuti je zakon izglasan s 218 glasova za i 208 protiv, a Senat se o istomu trebao izjasniti u četvrtak ujutro. Službenih potvrda o njegovoj odluci još uvijek nema, no očekuje se da će i Senat prihvatiti zakon za kojega je Bush u više navrata najavio da će na njega staviti veto.

Bush je, naime, najavio da će staviti veto na bilo koji zakon o odobravanju sredstava za rat, a koji sadrži raspored za povlačenje snaga iz Iraka. Ako Senat isti odobri, ući će u izravan konflikt s američkim predsjednikom, najavila je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

"Večeras je Predstavnički dom glasao za neuspjeh u Iraku, i predsjednik će staviti veto na taj zakon", stoji u priopćenju Bijele kuće izdanom nakon jučerašnje odluke Kongresa, a u kojemu je Perino isti zakon nazvala "razočaravajućim pravnim aktom koji inzistira na datumu predaje" te "stavlja lisice na ruke američkim generalima i sadrži milijarde dolara izdvajanje nevezanih za rat".

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara