Aktivisti završili akcije u Varšavskoj: Vrijeme je da institucije počnu raditi svoj posao

Tekst: Z.J.
Foto: Damjan Tadić / Cropix

UDRUGE Pravo na grad i Zelena akcija objavile su priopćenje u kojem stoji kako uzimaju stanka od aktivističkih projekata u sklopu pokušaja zaustavljanja radova u Varšavskoj ulici. Udruge naglašavaju kako vjeruju da će institucije sada početi obavljati svoj dio posla i zaštiti građane i javni interes.

"Nakon tri tjedna kontinuiranog kulturnog programa u sklopu akcija za zaustavljanje radova u Varšavskoj ulici, 1001 (dan i) noć za Varšavsku uzima pauzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo stotinu umjetnika svih profila tijekom 21 dana (i noći) pokazalo je i dokazalo ne samo građansku svijest i solidarnost u borbi protiv društvene nepravde, već i, daleko važnije, da su kultura i politika neraskidivo povezane na načine koji se u suvremenoj hrvatskoj stvarnosti
prečesto ignoriraju: jednostavno, da je politika bez kulture besmislena i primitivna, dok je kultura bez političkog isprazna i akademska.

Pisci, glumci, glazbenici i svi drugi, velike "zvijezde" i javnosti (možda) manje poznati danima su i tjednima upravo tu činjenicu neumorno ponavljali, stvarajući i izražavajući drugačiji društveni, kulturni, ali i politički prostor.

Iako se nadamo da neće biti potrebno, drugim riječima da će institucije početi obavljati svoj dio posla u zaštiti građana i javnih interesa, sigurno je da će se mnogi, ako ne i svi koji su u programu sudjelovali u slučaju potrebe ponovno odazvati pozivu i nastaviti s borbom protiv
političke, društvene, ali i kulturne hegemonije koja je proteklih godina jedina (iako žalosna) konstanta hrvatske stvarnosti. I na tome svima zajedno i svakome i svakoj pojedinačno najtoplije zahvaljujemo.", stoji u priopćenju Zelene akcije i Prava na grad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara