Aktualna polarna hladnoća nije hrvatski minimum

POLARNA hladnoća koja je zahvatila Hrvatsku, s temperaturom devet stupnjeva nižom nego lani, nije najžešća dosad, kažu meteorolozi.

Apsolutni temperaturni minimum Hrvatske izmjeren je 23. veljače 1929. kad se u Čakovcu živa termometra spustila na minus 35,5 stupnjeva Celzijusa, podaci su Državnog hidrometeorološkog zavoda.

U Otočcu je jučer zabilježeno minus 30 stupnjeva Celzijusa, a u Gospiću, 4. siječnja lani, minus 20,9.

Polarna hladnoća izmjerena je 1929. godine na nekoliko postaja, a među najhladnijim godinama bila je i 1968. kad je (13. siječnja) u Zalesini u Gorskom kotaru izmjereno minus 35,2 stupnja.

´Možda je na nekim manjim postajama izmjerena i niža temperatura, ali ovo je službeno mjerenje koje neprekinuto pratimo dugi niz godina, naprimjer u Zagrebu 140 godina´ kazala je analitičarka u Zavodu Marina Mileta.

Aktualnu polarnu hladnoću na nekim mjestima je neizdržljivom činila orkanska bura. Dana 11.i 12. siječnja na Paškom mostu zabilježen je maksimalni udar vjetra od 166 km na sat, na Krčkom mostu 205 km na sat, a na Masleničkom čak 217 km na sat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladan vjetar povećava osjećaj hladnoće pa se tada doima da je Primorje znatno hladnije od unutrašnjosti, rekla je voditeljica Odjela za biometeorologiju Zavoda Ksenija Zaninović.

Primjerice jučerašnja temperatura u Osijeku od -15 i uz vjetar malo manji od deset kilometara na sat stvara osjećaj kao i -21 Celzijusa bez vjetra izmjerenih u Slavonskom Brodu.

Osjećaj hladnoće u dva slavonska grada znatno je pak povoljniji nego u Senju, gdje je izmjereno -2 Celzijusa uz vjetar od oko 45 km na sat. Jučerašnji ´senjski´ osjećaj hladnoće biometeorolozi ocjenjuju iznimno hladnim, što u tom slučaju odgovora osjećaju temperature niže od -35 Celzijusa bez imalo vjetra - i zahtijeva nošenje polarne odjeće.

Biometeorologinja Zaninović objašnjava da se fizikalno ništa ne mijenja: uz temperaturu zraka od +1 i snažnu buru voda se neće zalediti jer se radi o ´učinku fena´. Ako je temperatura zraka bitno niža od temperature ljudskog tijela javit će se neugodan osjećaj ohlađivanja, a ako je temperatura zraka viša od temperature ljudskog tijela javit će se osjećaj zagrijavanja.

Osjećaj može povećati vlaga u zraku koja ljeti sprječava samorashlađivanje tijela isparavanjem znoja, a zimi vlaga u zraku djeluje kao hladan oblog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara