Al Qaeda djeluje preko skupina diljem svijeta

TERORISTIČKA skupina al Qaeda ustupila je svoj zaštitni znak za terorističke napade nizu lokalnih skupina diljem svijeta čiji su pripadnici obučavani u njezinim logorima u Afganistanu, piše u petak The Washington Post.

List piše, pozivajući se na američke, europske i arapske obavještajne stručnjake, da najnoviji napadi u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Čečeniji i Iraku pokazuju da su se diljem svijeta razvile manje organizacije zadojene radikalnom islamskom ideologijom. Većina njihovih čelnika obučavana je u logorima al Qaede u Afganistanu.

Nakon što je većina vođa al Qaede uhićena ili ubijena, a njezino financiranje otežano, organizacija se, uglavnom vođena operativcima srednjega ranga, sve više oslanja na te lokalne skupine u vođenju islamskog svetoga rata - džihada, protiv Sjedinjenih Država i njezinih saveznika, piše list.

Al Qaeda se okrenula inspiriranju i poticanju terorističkih napada.

Ova evolucija predstavlja problem u borbi protiv terorizma budući je lakše usmjeriti se protiv samo nekoliko određenih meta, za razliku od desetaka manjih skupina koje je teže pratiti i napasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od većih napada u posljednje vrijeme samo oni u Rijadu, u svibnju i studenome, pripisuju se al Qaedi dok se ostali smatraju djelom lokalnih skupina. Nova skupina Fronta boraca za islamski veliki istok preuzela je odgovornost za napad u četvrtak u Istambulu, Jemaah Islamiah za napad u Džakarti u kolovozu. Tu su i samoubilački napadi u Čečeniji u lipnju te napadi koje su lokalne skupine izvele u Pakistanu, Maroku i na Filipinima.

The Washington Post citira riječi visokog dužnosnika FBI-aja koji tvrdi da je glavna veza između svih tih skupina zajedničko iskustvo s obuke u logorima al Qaede u Afganistanu. Logori su bili mjesta za obuku i indoktrinaciju boraca koji su kasnije u svojim zemljama obnavljali ili stvarali lokalne islamske terorističke skupine.

Procjenjuje se da je oko 20.000 ljudi iz 47 zemalja prošlo kroz te logore od sredine 1990-tih do napada na Afganistan predvođenog SAD-om 2001.

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara