AL QAEDA PLANIRA NOVU BOJIŠNICU U IRAKU

Teroristička organizacija al Qaeda namjerava otvoriti novu bojišnicu u Iraku kako bi se potvrdila kao predvodnica islamskih radikalnih skupina, piše u nedjelju The Washington Post.

The Washington Post piše, pozivajući se na neimenovane američke, europske i arapske izvore, kako se al Qaeda usmjerila prema Iraku u veljači dok su se Sjedinjene Države pripremale za napad na tu zemlju.

Dvojica visokih operativaca terorističke skupine, vojni zapovjednik Mohammed Ibrahim Makawi, Egipćanin poznat kao Saif Adel, i planer operacija Jordanac Abu Musab Zarkawi, sastali su se tada u Iranu nakon čega je Zarkawi postao glavni čovjek al Qaede u Iraku.

Okupirani Irak, ranije sjedište kalifa, vođa muslimanskog svijeta, postalo je glavni cilj islamskih fundamentalista, a borba za njegovo oslobađanje za al Qaedu je simbolički i stvarno važna u nastojanju da održi glavnu ulogu među radikalnim islamskim skupinama koje vode "sveti rat protiv američkog imperijalizma i nevjernika".

Zarkawijeva zadaća bila je da privuče što više stranih islamskih boraca u Irak i izgradi terorističku mrežu, ali je, piše The Washington Post, njegova misija tek u začetku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mada obavještajne službe u Washingtonu procjenjuju da je u Irak ušlo od tisuću do nekoliko tisuća stranih boraca, nema dokaza da su iza najnovijeg vala bombaških napada u Iraku al Qaeda ili inozemni borci. Američki dužnosnici ocjenjuju da iza tih napada stoje ostaci bivše vladajuće stranke Baas.

List piše da je američki dužnosnici ipak strahuju od al Qaede u Iraku s pristizanjem islamskih radikala iz inozemstva i da mogu predstavljati opasnost u budućnosti.(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara