Al Qaeda pokušavala nabaviti nuklearno oružje

ŠEF Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Mohamad ElBaradei izjavio je u interviewu za norvešku televiziju TV2 da su al Qaeda i druge terorističke skupine pokušavale dobiti nuklearno oružje.

"Aktivno su pokušavali dobiti nuklearno oružje ili drugo oružje za masovno uništenje", rekao je ElBaradei.

On je kazao i da je dokaz za te njegove tvrdnje pronađen u Afganistanu gdje su američke postrojbe povele vojnu kampanju nakon što je talibanski režim odbio predati vođu al Qaede Osamu bin Ladena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bilo bi veliko iznenađenje da nisu pokušavali doći do nuklearnog oružja. A to bi bio najgori mogući scenarij da te terorističke skupine nabave oružje - jer da ga imaju one bi ga i upotrijebile", rekao je ElBaradei.

Prema njegovim riječima, vodi se "utrka protiv vremena" u pokušaju zaustavljanja širenja nuklearnog oružja i popunjavanja praznina u sigurnosnim mjerama atomskog oružja i materijala.

"Što više nuklearnog oružja ima u svijetu, mi smo suočeniji s većom prijetnjom. A što više zemalja posjeduje nuklearno oružje, mi smo suočeniji s većom opasnošću". dodao je.

"Ne smijemo si dopustiti ni jednu jedinu pogrešku u sigurnosnom sustavu oko nuklearnih materijala i oružja", istaknuo je šef IAEA.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara