Al Qaida se pokušala infiltrirati u britanski MI5

Al Qaida se pokušala infiltrirati u britanski MI5
SIMPATIZERI Al Qaide pokušali su se infiltrirati u britansku obavještajnu službu MI5, izvijestili su mediji u ponedjeljak.

Al Qaidini simpatizeri pokušali su iskoristiti veliko širenje broja djelatnika službe MI5 kandidirajući se za poslove u toj službi, objavio je BBC. No pokušaj je propao jer su sumnjivi kandidati ispali tijekom procesa selekcije koji traje šest do osam mjeseci, izvijestila je postaja pozivajući se na izjave dužnosnika vlade.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova, koje govori u ime službe, odbilo je potvrditi ili zanijekati izvješće.

"Svi kandidati za posao u sigurnosnoj službi MI5 prolaze strogu proceduru selekcije i veliki broj kandidata je odbijen iz razloga sigurnosti", kaže ministarstvo.

Broj djelatnika službe namjerava se povećati s 2.600 na 3.500 kako bi se spriječili napadi poput onog prošlogodišnjeg u londonskoj podzemnoj željeznici koji je proveo samoubojica britanski musliman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoć vrlo zatvorena služba MI5 sada otvoreno oglašava pozive za novake na svojoj internet stranici a posebice traži one koji govore arapski, bengalski, urdu, somalski i kurdski dijalekt sorani.

Deseci tisuća ljudi prijavljuju se za rad u MI5 svake godine, njih 400 dođe do finalne selekcije.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara