Al Qaida sprema veliki napad na SAD

Al Qaida sprema veliki napad na SAD
AMERIČKI dužnosnik za borbu protiv terorizma rekao je kako je al Qaida, teroristička mreža Osame bin Ladena, odbacila planove za nekoliko manjih napada ove godine kako bi se usmjerila na planiranje velikog napada na Sjedinjene Države sličan onome od 11. rujna 2001., piše u petak USA Today.

List piše kako je dužnosnik, koji ima pristup obavještajnim podacima, rekao da nema dokaza koji bi ukazali kako ili kada će ta teroristička skupina pokušati izvesti veliki napad na američkom tlu.

Prema riječima istog dužnosnika, koji je zatražio da ostane neimenovan, razgovori s al Qaidinim uhićenicima i otkrivena komunikacija između njezinih operativaca ukazuju da mreža Osame bin Ladena još uvijek posjeduje zapovjednu strukturu i odlučnost, te da nastavlja tražiti mogućnost izvršenja katastrofalnog napada, po uzoru na napad 11. rujna kada je poginulo oko 3.000 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavještajni podaci ukazuju da je al Qaida i dalje opčinjena idejom da upotrijebi zrakoplov, ali američki analitičari smatraju da je upotreba eksploziva u ograničenijim napadima, uključujući bombaše samoubojice u vozilima, najizglednije al Qaedino oružje u SAD-u.

Dužnosnik je, međutim, naveo kako neka obavještajna izvješća daju naslutiti da određeni operativci al Qaide smatraju da bi uporaba kemijskog ili biološkog oružja bila način da se dosegne napad 11. rujna.

Iz teksta u američkom listu nije jasno jesu li kemijsko ili biološko oružje uopće dostupni toj terorističkoj skupini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara