Alan Greenspan: Kriza će se ponoviti

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

ALAN GREENSPAN, bivši čelnik američke središnje banke, predviđa novu financijsku krizu koja će ovoga puta ipak "biti drugačija", javlja BBC. "Kriza će se ponoviti ali ovoga će puta biti drugačija", rekao je Greenspan za BBC-evu emisiju "The Love of Money".

Vodeći svjetski ekonomist oglasio se povodom prve godišnjice propasti  američke investicijske banke Lehman Brothers što je bio glavni okidač krize. "Sve financijske krize su drugačije, ali imaju zajednički izvor, a to je neupitna sposobnost ljudskih bića da u dugim periodima blagostanja pretpostave kako će to trajati", tvrdi Greenspan.

Bankari su znali što se događa

Nekadašnji upravitelj američke centralne banke kaže kako je sadašnja kriza uzrokovana davanjem kredita za domove Amerikancima koji su imali lošu kreditnu prošlost, ali dodaje da je bilo koji faktor mogao biti katalizator krize. Također je optužio bankare da su jako dobro znali što se događa. "Bankari su znali da podcjenjuju rizike i da će u nekom trenutku morati to ispraviti", kaže bivši šef američkog bankarskog sustava.

Greenspan smatra da je sadašnja kriza teška i trebati će neko vrijeme za oporavak, ekonomija će to s vremenom prebroditi. Kao savjet za izbjegavanje sljedeće krize preporučio je strože kriterije za banke i bolje otkrivanje prevara.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara