Albanci žele precrtavati granice na Balkanu

Albanci žele precrtavati granice na Balkanu

"IMAMO informacije da različite albanske skupine u zemljama jugoistočne Europe zajednički ulažu napore da u određenom trenutku pokrenu inicijativu o ponovnom precrtavanju granica na Balkanu", kazao je Aleksandar Aleksejev, službenik ruskog Ministarstva inozemnih poslova za srpski "Glas javnosti", a da je takav scenarij zaista moguć potvrđuju i dobri poznavatelji sigurnosnih prilika na Kosovu, kao i na širem području.

Sličnih razmišljanja je i Milovan Drecun, srpski novinar i predsjednički kandidat na srpskim izborima 2004. godine. "Strateški cilj OVK i svih potonjih organizacija, kao što su ONA, OVPBM i još nekih u Crnoj Gori i Grčkoj, nije nezavisnost Kosova već oslobađanje i ujedinjenje svih albanskih etničkih okupiranih teritorija".

To u suštini znači stvaranje velike Albanije i prekrajanje međunarodno priznatih granica na Balkanu", siguran je Drecun. Nastavio je da Albanci žele teritorijalno objediniti Kosovo, dijelove Makedonije, južnu Srbiju, sa svojom matičnom Albanijom.

Albanski političari već su najavljivali stvaranje "prirodne" Albanije do 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Čak su i albanski političari poput Salija Beriše izjavljivali da u slučaju nezavisnosti Kosova neće moći jamčiti opstanak postojećih granica. Isti su najavljivali da će se do 2013. stvoriti "prirodna" Albanija", podsjetio je Drecun.

"Logično je očekivati albansku ekspanziju, mada nije politički korektno govoriti o tome"

Za ovakve velikoalbanske planove postoje i vojni potencijali, prije svega na Kosovu gdje tamošnji zaštitni korpusi pod ravnanjem NATO-a prerastaju u veliku albansku vojsku. U to je siguran vojni analitičar Aleksandar Radić, koji smatra da je prva faza ovakvih albanskih namjera završila proglašenjem kosovske neovisnosti. "Logično je očekivati albansku ekspanziju, mada nije politički korektno govoriti o tome", upozorio je Radić.

Nedavne presude Albancima koji su planirali terorističke akcije u Crnoj Gori, kao i akcija albanskih hakera protiv državnih ustanova iste zemlje svim analitičarima govore o mogućnost albanskih ekspanzionističkih težnji većih razmjera.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara