ALBANIJA I KOSOVO PROSLAVILI BEATIFIKACIJU MAJKE TEREZE

U Albaniji i na Kosovu u nedjelju je proslavljena beatifikacija Majke Tereze, dobitnice Nobelove nagrade za mir 1979., rodom Albanke iz Skoplja.

Više tisuća ljudi, među kojima je bilo i oko 300 stranaca, sudjelovalo je u Tirani u "maratonu naroda" čija je trasa bila u obliku križa. Sudionici maratona okupili su se na trgu Majke Tereze kako bi odali počast toj dobročiniteljki koja je posvetila život "najsiromašnijima među siromašnima".

U trenutku početka ceremonije beatifikacije u Rimu, albanski i

inozemni alpinisti postavili su na vrh planine Korab (2.751m) statuu Majke Tereze.

Više tisuća katolika i ne samo oni, diljem Albanije, sudjelovalo je na crkvenim službama posvećenim Majci Terezi.

U Nacionalnom muzeju u Tirani od jučer su izloženi dokumenti o

životu i djelu Majke Tereze, kao i djela albanskih likovnih

umjetnika, posvećena njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Komunističke vlasti su joj dugo zabranjivale da dođe u Albaniju gdje joj je živela majka Drane Bojaxhiu i sestra Age.

Majki Terezi je tek 1989. godine dopušteno da dođe u Albaniju kako

bi posjetila majčin i sestrin grob. Ona je 1993. godine bila u pratnji Ivana Pavla II., a nekoliko mjeseci kasnije, vratila se u Albaniju da bi utemeljila red Misionarki milosrđa i u toj zemlji.

Beatifikacija Majke Tereze svečano je obilježena i na Kosovu. U svim katoličkim crkvama održane su mise a održane su brojne kulturne manifestacije u znak poštivanja Majke Tereze, čije ime nose mnogi trgovi i ulice na Kosovu.

Sve nacionalne televizije na Kosovu izravno su prenosile svečanost beatifikacije iz Rima, što je ispraznilo ulice Prištine i drugih gradova na Kosovu. Stotine građana posjetile su spomenik Majke Tereze u središu Prištine. S Kosova je na beatifikaciji u Rimu bilo oko 200 hodočasnika, uključujući najviše predstavnike kosovskih institucija i vjerske velikodostojnike.

Građani Kosova ponosni su na nacionalu pripadnost Majke Tereze, posebno na činjenicu da je njezin otac bio iz Prizrena, dok je majka iz jednog sela u općini Đakovica. S Kosova su se iselili u Skoplje gdje je Majka Tereza rođena 1910. kao Gonxha Agnes Bojaxhiu.

Umrla je 5. rujna 1997. u Kalkuti, gdje je 1999. i počeo proces beatifikacije koji je s današnjim proglašenjem postao najbrži takav proces u posljednjih pet stoljeća Katoličke crkve.

(Hina) bb dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara