Albanija se nada ulasku u EU u roku od deset godina

ALBANIJA se nada ulasku u Europsku uniju (EU) u roku od deset godina, izjavio je u utorak albanski ministar vanjskih poslova Ilir Meta austrijskim novinama.

"Nadam se da u idućih deset godina imamo velike šanse ući u EU", rekao je Meta austrijskom dnevnom listu "Die Presse".

Tirana se također nada da će 2006. godine dobiti poziv za priključenje NATO-u i "vrlo je zainteresirana za nazočnost američke vojske u Albaniji i regiji".

To je i razlog zbog kojega je Albanija potpisala sa Sjedinjenim Državama sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom sudu za ratne zločine. Meta je kazao i kako ne vjeruje da će potpisivanje tog sporazuma pogoršati šanse Albanije za priključenje EU. "To je isključivo bilateralna stvar i nema nikakve veze s nekim odabirom između SAD-a i EU", dodao je albanski ministar.

Meta se kritički osvrnuo i na čelnike kosovskih Albanaca i njihove sukobe s Mirovnom misijom UN-a na Kosovu (UNMIK). "Neki bi se kosovski političari trebali više skoncentrirati na prave probleme a ne uporno nastavljati sa svojom domoljubnom retorikom", ocijenio je Meta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meta je odbacio navode da se Albanska naroda armija (ANA) nedavno ponovo aktivirala u južnoj Srbiji i Makedoniji. "Mi osuđujemo svaku ekstremističku organizaciju koja, pod izlikom da se bori za prava Albanaca, pokušava destabilizirati čitavu regiju", rekao je Meta.

Kad bi političke snage Albanaca izolirale ekstremiste, za njih bi bilo nemoguće ugroziti političku stabilnost, naglasio je završno Ilir Meta.(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara