Albanska stranka zbog Kosova srušila makedonsku vladu

VLADA makedonskog premijera Nikole Gruevskog je u rasulu nakon što je Demokratska partija Albanaca (DPA) najavila da istupa iz vladajuće koalicije, a njeni čelnici predlažu izvanredne izbore.

DPA je svoj potez obrazložila odbijanjem svojih koalicijskih partnera da priznaju nezavisnost Kosova, kao i niz zahtjeva vezanih uz prava albanske zajednice u Makedoniji - kao što su zakon o zastavi Albanaca u Makedoniji i zakon o pravima bivših pripadnika ONA-e albanskih pobunjeničke formacije u ratu 2001. godine.

Premijer Gruevski je sinoć otišao u Bruxelles kao predstavnik desničarske stranke VMRO-DPMNE nalazio na sastanku Europske pučke stranke (EPP). Na odluku svojih partnera nije imao komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali Ahmeti, vođa albanske stranke Demokratska unija za integraciju, i bivši zapovjednik ONA-e, rekao je da se izbori trebaju raspisati tek nakon što Makedonija u travnju bude primljena u NATO.

Osim pitanja Kosova, Makedoniju razdire i eventualni grčki veto na prijem Makedonije u EU, vezan uz spor oko naziva države.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara