Albanski parlament podržao izmijenjenu vladu Fatosa Nanoa

ALBANSKI parlament u ponedjeljak je izglasao povjerenje izmijenjenoj vladi socijalističkog premijera Fatosa Nanoa, koja bi trebala ubrzati reforme i približavanje EU i NATO-u, ugroženo višemjesečnim sukobima u vladajućoj stranci.

Nano je osigurao glasove za svoju izmijenjenu vladu, stvarajući koaliciju sa Socijal-demokratima i manjim saveznicima, nazvanu "koalicijom za europsku i NATO integraciju". Postavljeni ciljevi su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU u 2004. godini i ulazak u NATO na summitu u Istanbulu 2006.

Fatos Nano i drugi čovjek Socijalističke stranke Ilir Meta, bivši premijer, vodili su borbu za vlast od pobjede na izborima 2001. smijenjujući jedan drugog uz pomoć glasova desetak zastupnika kao blokirajuće manjine.

Prije dva tjedna Nano je ponovo izabran za predsjednika Socijalista a vladajuća stranka odlučila je izbaciti iz svojih redova pobunjene zastupnike koji glasuju protiv ključnih prijedloga vlade.

Meta i većina njemu lojalnih zastupnika, koji od listopada blokiraju imenovanje ministara vanjskih i unutarnjih poslova, nisu se pojavili na glasanju, no četvorica iz njihove skupine su iz straha od izbacivanja iz stranke podržali vladu, što je uz glasove koalicijskih partnera bilo dovoljno za većinsku podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi ministar vanjskih poslova je Kastriot Islami, nekadašnji ministar finacija, dok je za ministra unutarnjih poslova imenovan Igli Toska, sadašnji ministar javnog reda.

Kako bi osigurao potrebne glasove Nano je za ministra gospodarstva postavio Anastasa Angjelija a za ministra turizma Bashkima Finoa, koje je 2001. optužio za korupciju i prisilio na ostavke.

Nakon što je predsjednik države Alfred Moisiu rekao da neće potvrditi imenovanje ministara koje je Nano optuživao, premijer im se prošloga tjedna morao ispričati.

Zastupnici oporbene Demokratske stranke, nekadašnjeg albanskog predsjednika Sali Berishe, napustili su parlament nakon što je počelo glasanje o povjerenju vladi.

(Hina) bb/dh dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara