ALDO MORO OTET PRIJE TOČNO 25 GODINA

Talijanska politika i dalje pokušava pronaći razloge zbog kojih je čelnik Demokršćanske stranke Aldo Moro bio otet na današnji dan prije točno 25 godina te nakon gotovo dva mjeseca i ubijen.

Šesnaestog ožujka prije točno 25 godina Crvene brigade su otele Alda Mora u rimskoj ulici Fani, ubivši pritom iz zasjede pet članova njegove pratnje.

Crvene brigade su u skrovištu držale Mora točno 55 dana i 9. svibnja 1978. ga ubile, ostavivši ga u automobilu, crvenom R4, u ulici između bivših sjedišta tadašnje demokršćanske i komunističke stranke.

Tijekom 55 dana bilo je pokušaja Morova oslobađanja, policija je tragala za skrovištem, ali je ili dolazila prekasno ili odlazila u krivome pravcu.

Na pitanje tko je zapravo stajao iza otmice i ubojstva Alda Mora, koji je trebao postati predsjednikom Italije i koji je s komunistima u to vrijeme započeo provoditi "povijesni kompromis", pokušava se i danas odgovoriti.

Od 13 članova komandosa Crvenih brigada koji su postavili zasjedu i ubili pet policajaca, samo je jedan, Bruno Seghetti, stalno u zatvoru. Drugi, kao Mario Moretti, po danu rade izvan zatvora, a uvečer se vraćaju spavati u ćelije, dok je većina na uvjetnoj slobodi.

Još uvijek se ne zna ni tko je pucao u Alda Mora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara