Alimentacijski fond od sutra neće početi djelovati

Od osnivanja vladina alimentacijskog fonda, koji je prema najavama trebao početi djelovati 1. listopada, zasad se odustalo zato što će se taj problem nastojati riješiti suradnjom budućih obiteljskih sudova i centara za socijalnu skrb, potvrđeno je danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. L

Od alimentacijskog fonda privremeno se odustalo, među ostalim, i zbog reorganizacije sudova koju provodi Ministarstvo pravosuđa, rekao je Hini danas glasnogovornik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Jurić.

Naime, do 1. siječnja 2006. trebali bi početi djelovati obiteljski sudovi ili obiteljski odjeli pri sudovima koji bi omogućili funkcioniranje pravosudnog sustava u kojem bi se alimentacije bez problema mogle naplatiti od nesavjesnih roditelja po dvama važećim zakonima, Kaznenom i Obiteljskom, pojasnio je Jurić.

Ukoliko tada ipak bude postojala potreba i za alimentacijskim fondom, postoji mogućnost da se on osnuje, rekao je glasnogovornik Jurić, dodajući da je Ministarstvo obavilo sve pripreme za donošenje zakona za početak funkcioniranja toga fonda.

Obiteljski zakon predviđa mogućnost da se djeci koja ne primaju alimentaciju pomoć isplaćuje iz financijskih sredstava centara za socijalnu skrb te da ti centri pokreću sudske postupke protiv roditelja koji ne podmiruje svoju obvezu prema djetetu. Taj je novac dosad ostajao neiskorišten jer roditelji koji ne dobivaju alimentaciju za svoje dijete o tome nisu bili informirani, rekao je Jurić.

Ministarstvo će u svim županijama i gradovima osnivati obiteljske centre, tj. urede u kojima će roditelj dobivati besplatnu pravnu pomoć kako od drugog roditelja naplatiti alimentaciju za svoje dijete.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je iz sredstava socijalne skrbi pomoć isplaćena za 345 djece, a u samo 15 slučajeva centri za socijalnu skrb tražili su povrat novca od neplatiše alimentacije.

Procjenjuje se da je bez alimentacije u Hrvatskoj danas oko 62.500 djece, a podatci istraživanja pokazuju da je prošle godine gotovo 50 posto obveznika uzdržavanja izbjeglo plaćanje alimentacije za svoje dijete.

Ranije najavljivani alimentacijski fond trebao je djetetu, čiji roditelj za njega ne plaća alimentaciju, osigurati od 160 do 300 kuna mjesečno te uspostaviti mehanizme koji bi neplatiše uzdržavanja prisilili da ispune zakonsku obvezu.

U ovogodišnjem je državnom proračunu za djelovanje alimentacijskog fonda u zadnja tri mjeseca 2004. osigurano 20 milijuna kuna, rekao je Jurić.

(Hina) xbma yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara