Aljmaš: molitve za Papu ispred Gospina kipa

Cijeloga dana brojni vjernici iz Aljmaša i okolice mole za Svetoga Oca ispred kipa aljmaške Gospe od Utočišta koji je papa Ivan Pavao II. okrunio za svoga trećeg pastoralnog pohoda Hrvatskoj, u osječkoj Sportskoposlovnoj zračnoj luci 7. lipnja 2003. pred oko 200.000 vjernika.

Kip Gospe koja u naručju drži maloga Isusa nalazi se u novoizgrađenoj aljmaškoj crkvi Gospe od Utočišta, izgrađenoj na temeljima crkve srušene u velikosrpskoj agresiji.

"Od Uskrsa u crkvi se svakodnevno održavaju molitve za olakšanje patnji kroz koje prolazi Sveti Otac", kaže aljmaški župnik i upravitelj svetišta Gospe od Utočišta Ante Markić. Istaknuo je kako je "Gospin kip oduvijek bio simbol vjere i nade, a nakon što ga je Sveti Otac osobno okrunio svetom krunom postao je zavjetnim kipom brojnih vjernika i hodočasnika". Svetom Ocu, velikom štovatelju Isusove Majke, zahvalni smo za "milost i ljubav koju je krunjenjem aljmaške Gospe iskazao prema svim prognanicima i stradalnicima", rekao je za Hinu župnik Markić.

Kip aljmaške "Gospe od Utočišta" dao je u Beču izraditi biskup Josip Juraj Strossmayer 1857. godine. Spašen je iz srušene aljmaške crkve uoči Dana mrtvih 1992. i prenesen u Osijeku. Vraćen je u Aljmaš zajedno s prognanicima 1. kolovoza 1998.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik Markić podsjetio je kako su brojni vjernici Đakovačke i srijemske biskupije, za vrijeme hodočašća u Vatikan 1997., kada je Aljmaš bio još okupiran, na Trgu svetoga Petra pjevali pjesmu "Vratit ćemo Gospu našu, vratit ćemo Gospu Aljmašu".

Aljmaško svetište Gospe od Utočišta prošle je godine proslavilo tri stoljeća.

(Hina) xvsik ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara