Aljmaš očekuje hodočasnike za sutrašnji blagdan Velike Gospe

NA SUTRAŠNJOJ proslavi blagdana Velike Gospe u jednom od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta u Aljmašu očekuje se dolazak gotovo 50.000 hodočasnika, a mnogi od njih doći će pješice iz svih dijelova Osječkobaranjske županije.

Središnje euharistijsko slavlje ispred nove aljmaške crkve Gospe od Utočišta počinje u 10 sati, a predvodit će ga đakovački i srijemski biskup msgr. dr. Marin Srakić.

Gospin kip bit će izložen ispred nove crkve koja je podignuta na temeljima srušene aljmaške crkve.

Stara aljmaška crkva bila je izgrađena 1704. godine, a do temelja je srušena u velikosrpskoj agresiji na početku Domovinskog rata. No, uoči Dana mrtvih 1992. spašen je kip aljmaške Gospe, koji je u Beču dao napraviti biskup Josip Juraj Strossmayer. Kip je na euharistijskom slavlju u Osijeku, za svoga nedavnog posjeta, okrunio i blagoslovio papa Ivan Pavao II.

Od aljmaškog župnika i upravitelja svetišta Gospe od Utočišta Ante Markića doznaje se da je gradnjom crkve završena prva faza, a predstoji još "puno posla oko uređenja svetišta, koje će na godinu proslaviti tri stoljeća štovanja aljmaške Gospe od Utočišta".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradnju crkve financiralo je Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, Đakovačka i srijemska biskupija i Osječko-baranjska županija, te brojni vjernici.

"I na blagdan Velike Gospe uvijek se sjetimo teških dana progonstva koje je počelo 1. kolovoza 1991., ali i povratka, na isti datum 1998., kada smo se zajedno sa spašenim kipom naše Gospe opet vratili u Aljmaš", kazao je župnik Markić.

Napomenuo je kako su kuće u Aljmašu obnovljene, ljudi su se vratili, crkva je sagrađena te da se "sada očekuje stvaranje boljih uvjeta za život onih koji su toliko propatili u Domovinskom ratu".

Podsjetio je i da u Aljmaš svakodnevno dolaze brojni hodočasnici iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara