Alkarski kalendar za 2005. bez Brune Vuletića

UPRAVA Viteškog alkarskog društva (VAD) predstavila je kalendar za sljedeću godinu u kojem su objavljene fotografije alkarskih vojvoda od godine 1945. do danas, a koji je naišao na protivljenje manjeg dijela Uprave VAD-a.

Naime, među objavljenim fotografijama alkarskih vojvoda su i fotografije Peke Bogdana, Vice Buljana, Aleksandra Sablića, Nikole Tomaševića, Mirka Norca, Ante Kotromanovića i Ivana Ćikare, a prijepor je izazvalo to što nisu objavljene fotografije Brune Vuletića, koji je tu dužnost obnašao od godine 1964. do 1986.

To što su u kalendar nisu stavljene fotografije Brune Vuletića tajnik Viteškog alkarskog društva Ivan Vrca komentirao je stajalištem kako i to "pokazuje da se neumoljivo razgrće politička i ideološka konotacija oko Alke i alkarske povijesti".

Izražavajući nezadovoljstvo odlukom Uprave VAD-a o izboru alkarskih vojvoda čije su fotografije stavljene u kalendar za 2005., peterostruki slavodobitnik Sinjske alke i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Janko Kelava izjavio je pak kako je to "sramota za Sinj i Alku koja se ničim ne može opravdati, te da je to još jedan dokaz kako Alku vode ljudi koji baš ništa o njoj ne znaju jer su politički zaslijepljeni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim tvrdnjama, "riječ je o istim ljudima koji su zabranili slavodobitniku Alke godine 2001. da primi dar tadašnjeg pokrovitelja alkarskih svečanosti predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića".


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara