Alkarsko društvo traži povrat zemljišta

VITEŠKO alkarsko društvo (VAD) traži od Republike Hrvatske da mu se ponovno vrati 18 hektara zemljišta u Sinjskom polju, koje mu je oduzeto 50-ih godina 20 . stoljeća kada je tadašnja jugoslavenska država počela provoditi komesaciju na tim prostorima.

Još je austrougarska vlast tih 18 hektara tadašnje sjenokoše ustupila alkarima, uz godišnju naknadu od 59 funti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Alkarsko društvo košnjom i prodajom sijena pokrivalo je dio troškova svog djelovanja, a svake godine pobjednik natjecanja za "baru" imao je pravo besplatno koristiti sijeno za ishranu svoga konja.

To zemljište, nazvano "alkarica", s vremeno je prešutno postalo vlasništvo Viteškog alkarskog društva, i tako je bilo sve do 1957. godine, kada ga je država oduzela, i zajedno s još oko 450 hektara u Sinjskom polju, dala novoosnovanom poljoprivrednom poduzeću "Trnovača", koje je, inače, prije desetak godina prestalo djelovati, doznaje se u Viteškom alkarskom društvu.

Uprava VAD-a zahtjev za povrat zemljišta podnijela je sinjskom podosjeku za prostorno uređenje i imovinsko-pravne poslove, koje djeluje pri nadležnom ministarstvu i, kako ističe, očekuje pozitivno rješenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara