Alkholizam najčešća ovisnost s teškim posljedicama na obitelj

U MJESECU borbe protiv alkoholizma, koji traje od 15. studenoga do 15. prosinca, stručnjaci i ove godine upozoravaju javnost na štetnost prekomjernog uživanja alkohola jer je alkoholizam najčešći ovisnički problem koji ostavlja teške posljedice na obitelj i okolinu.

Smatra se da u Hrvatskoj među ukupnim stanovništvom ima šest posto alkoholičara, odnosno da je 250.000 osoba ovisno o alkoholu, a još 20 posto stanovništva prekomjerno konzumira alkohol.

Kako je alkoholizam problem s kojim se suočava cijela obitelj, posljedice prekomjernog opijanja osjeća oko milijun ljudi.

Stručnjaci, među kojima je predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice Vlatko Thaller, ističu potrebu prevencije, no javno-zdravstvena akcija s ciljem suzbijanja alkoholizma, unatoč najavama ove godine neće biti organizirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kroz odjel za liječenje alkoholizma Klinike za psihijatriju godišnje kroz stacionarno i polikliničko liječenje prođe oko 2.000 osoba, no liječenje i rehabilitacija tih bolesnika, koja uključuje apsolutnu apstinenciju od alkohola, kompleksni su i dugotrajni, a traju najmanje pet godina", kaže Thaller.

Stoga nakon izlaska pacijenata iz bolnice veliku ulogu imaju klubovi liječenih alkoholičara, čiji se broj, nakon ratnih godina kada su u mnogim mjestima ugašeni, ponovno počinje povećavati.

U Zagrebu danas djeluje sedam klubova liječenih alkoholičara, a vrlo smo blizu cilju da u cijeloj zemlji imamo mrežu u kojoj će jedan klub dolaziti na 10.000 stanovnika, ističe Thaller.

Stručnjaci u klubovima rade volonterski, nakon što prođu edukaciju u Klinici za psihijatriju u Vinogradskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara