Alkohol jednako štetan kao nikotin

Konzumiranje alkohola jednako je štetno za zdravlje kao pušenje ili visok krvni tlak, objavili su znanstvenici u britanskom medicinskom časopisu "Lancet".

Stručnjaci na čelu s Robinom Roomom, profesorom u Centru za socijalno istraživanje o alkoholu i drogama sa sveučilišta u Stockholmu, tvrde da je potrošnja alkohola uzročno povezana s više od 60 različitih medicinskih stanja među kojima su rak dojke i srčane bolesti.

Stručnjaci procjenjuju da ukupan utjecaj alkohola na bolesti iznosi 4 posto, dok je duhan uzrok za oko 4,1 posto bolesti, a visok krvni tlak 4,4 posto.

Stručnjaci su pozvali na mjere za ograničavanje konzumacije alkohola, istaknuvši kako bi više cijene i smanjenje dostupnosti alkohola mogli smanjiti potrošnju i spasiti živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknuvši primjer Velike Britanije, stručnjaci napominju kako bi povećanje cijena alkoholnih pića za deset posto moglo smanjiti smrtnost od ciroze jetre za 7 posto kod muškaraca i za 8,3 posto kod žena.

Smrtnost uzrokovana alkoholom smanjila bi se za 28,8 posto kod muškaraca i 37,4 posto kod žena, ističu stručnjaci u "Lancetu".(Hina) xbis ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara