Alkohol podcijenjen kao uzrok razvoja raznih vrsta karcinoma

Alkohol podcijenjen kao uzrok razvoja raznih vrsta karcinoma

OSIM pušenja i kroničnih infekcija i konzumiranje alkohola značajan je uzrok više vrsta karcinoma, izvijestili su znanstvenici iz lionske Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), dr. Paolo Boffetta.

Pretjerano konzumiranje alkoholnih pića predstavlja rizik za pojavu raka usne šupljine, grla, grkljana, jetre, crijeva i dojke. Znanstvenici ga povezuju i s rakom gušterače i pluća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Alkohol je podcijenjen u mnogim dijelovima svijeta kao potencijalni uzročnik karcinoma", rekao je dr. Boffette. "Velik broj oboljenja od raka danas se izravno povezuje s konzumacijom alkohola, te postotak oboljelih raste, posebno u istočnoj Aziji i istočnoj Europi", rekao je Boffetta.

Dodaje da su istraživanja koja je proveo zajedno s kolegama pokazala, da je što osoba konzumira više alkohola, rizik od razvoja neke vrste raka veća.

Liječnici ipak ne savjetuju potpuno izbjegavanje alkohola već savjetuju njegovo umjereno konzumiranje zbog otprije poznatih dobrih strana, posebno crnog vina, poput utjecaja na sprečavanje razvoja kardiovaskularnih bolesti.

"Posljednja istraživanja provedena u Europi pokazuju da muškarci dnevno mogu konzumirati dvije čaše vina, a žene po jednu čašu", iznio je dr. Boffetta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara