Allawi: Irak je spreman za demokraciju

TRENUTAČNA medijska slika Iraka kao zemlje nespremne za demokraciju pogrešna je, napisao je irački prijelazni premijer Iyad Allawi u članku objavljenom u ponedjeljak u listu Independent.

"Velika većina Iračana još se nada i žudi za mogućnošću izgradnje prosperitetne i demokratske države", kaže Allawi iako priznaje da će taj proces potrajati.

Nedostatak radnih mjesta i gospodarskih mogućnosti pothranjuju nestabilnost, rekao je, dodajući da su "gospodarsko i sigurnosno stanje isprepleteni".

Prijelazna vlada želi se tim pitanjima baviti istovremeno, vratiti nadzor nad cijelom zemljom, obnoviti infrastrukturu i smanjiti nezaposlenost.

Amnestija će biti ponuđena onim Iračanima "koji su se pridružili ili su pomogli pobunu iz očaja i frustracija, ali nisu okrvavili ruke", napisao je premijer.

No Sadamovi lojalisti i strani islamistički teroristi bit će "izolirani i privedeni pravdi, ma koliko to trajalo".

Allawi se tuži i na činjenicu da je Irak primio manje od pet posto od više od 18 milijardi dolara obećane američke pomoći i 13 milijardi pomoći drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pozvao je na otpis većeg dijela iračkoga državnog duga, koji je nazvao "mrskim" jer je nastao "jačanjem ratne mašinerije" režima Sadama Huseina.

Allawi je u svojem tekstu ponovio da izbore treba održati u siječnju unatoč problemima s kojima se zemlja suočava.

No kad je govorio na televiziji, upozorio je da se teroristi slijevaju u Irak.

"Teroristi dolaze, slijevaju se iz raznih zemalja u Irak gdje pokušavaju potkopati stanje u zemlji. Dolaze iz Afganistana, Pakistana, Europe, iz Maroka, Sirije i tako dalje", rekao je Allawi.

Izgubi li se bitka u Iraku, London, Washington, Pariz i Kairo mogli bi postati mete, upozorio je Allawi, koji trenutno boravi u posjetu Velikoj Britaniji.

Nakon nedjeljnih razgovora s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, Allawi se u ponedjeljak sastao s ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom, ministrom obrane Geoffom Hoonom i tajnicom za međunarodni razvoj Hilary Benn.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara