Alternativni telekom operateri ustali protiv novog zakona o telekomunikacijama

Alternativni telekom operateri ustali protiv novog zakona o telekomunikacijama

ALTERNATIVNI telekom operateri u objavi za medije navode kako su ogorčeni prijedlogom novog zakona o telekomunikacijama koji unazađuje liberalizaciju tržišta za proteklih sedam godina.

Pet alternativnih telekom operatera, Amis, B.net, H1 Telekom, Metronet i Optima Telekom u zajedničkoj objavi za medije izjasnilo se kako "prijedlog novog Zakona umjesto uvođenja reda i ravnopravne tržišne utakmice dodatno cementira monopolističku poziciju T-HT-a, što će svim novim tvrtkama koje se već godinama sustavno trude pozitivno poslovati na tržištu i pritom korisnicima nuditi usluge po znatno povoljnijim cijenama, onemogućiti normalan rast i razvoj", prenosi Jutarnji list.

Zajedničko mišljenje ovih pet operatera je kako se Hrvatskoj oduzima vlasništvo nad javnim dobrima te se isto daje na ekskluzivno korištenje i upravljanje stranoj tvrtki koje je suprotno hrvatskim zakonima, a premašuje vrijednost od milijardu eura. "Osim što će jedna od posljedica biti daljnje osnaživanje pozicije ionako dominantnog T-HT-a, ovim se potpuno obeshrabruje ionako slabašan interes inozemnih ulagača, ali i onemogućuje postojeće tvrtke na tržištu da dalje investiraju u infrastrukturu i nove usluge", smatraju alternativni operateri.

Istovremeno ističu kako upravljanje DTK mrežom mora biti povjereno tvrtki koja nema izravnog interesa u nuđenju telekomunikacijskih usluga krajnjim korisnicima. "Osnivanje Hrvatske agencije za upravljanje infrastrukturom koja će biti krovna organizacija, zajedno s outsourcanim tvrtkama koja će se operativno baviti s DTK, nešto je što može jamčiti budući razvoj telekom-tržišta u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tome u prilog ide i činjenica da je u Ugovoru o kupnji T-HT-a određeno da Deutsche Telekom (i novo društvo - HT), "ima pravo koristiti svu imovinu (osim nekretnina) koja je potrebna za vođenje njegovih poslova na način kao što se sada vode, bez značajnih prekida i smetnji (uključujući, bez ograničenja, centrale i vodove koje HT koristi u svojoj TK mreži)".

Iako predlagatelj zakona govori o usklađivanju s regulativnom EU, zakon čini upravo suprotno. "Ako ne bude sluha za izmjene i dopune koje predlažemo za ovaj strahovito važan dokument koji regulira prava i obaveze na tržištu vrijednom više od 30 milijardi kuna", pet udruženih operatera najavljuje revidiranje zakona te konzultacije s Europskom komisijom, a u primjedbama ističu i neprimjereno kratak rok za javnu raspravu o nacrtu novog zakona od samo 15 dana.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara