ALZHEIMER: NOVE MOGUĆNOSTI U SPRJEČAVANJU NASTANKA BOLESTI

Promjene masti (lipida) u neuronima uzrok su degeneracije koja uzrokuje Alzheimerovu bolest, izjavili su istraživači koji se nadaju da će uskoro otkriti kako spriječiti nastanak bolesti.

Čini se da razina kolesterola i drugog lipida, ceramida, pokreće "neurodegenerativnu kaskadu" koja na koncu uništava neurone i dovodi do Alzheimerove bolesti, kažu istraživači koji su istraživanje predstavili u Seattleu (država Washington) na godišnjoj konferenciji Američke udruge za razvoj znanosti.

Rezultati usto navode na mišljenje da gomilanje tih lipida potiče nazočnost peptida beta-amiloida koji je glavni sastojak amiloidne tvari koja čini senilni plak. Zbog nazočnosti peptida gomilaju se kolesterol i ceramid koji pogubno djeluju na neurone.

Ovi rezultati omogućuju također da se rastumači zašto antioksidansi poput vitamina E mogu usporiti pojavu Alzheimera i pružaju nove mogućnosti u istraživanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz našeg istraživanja proizlazi da bi se promjenom prehrane i lijekovima koji sprječavaju gomilanje ceramida i kolesterola mogao izbjeći proces koji dovodi do bolesti", kaže Mark Mattson, voditelj istraživanja.

"Zasad će rezultati istraživanja više pomoći u sprječavanju, nego u liječenju Alzheimera", dodao je Mattson, direktor laboratorija za neurologiju Nacionalnog instituta za starenje (NIA) koji je pod nadzorom američkih Nacionalnih instituta za zdravlje (NIH).

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara