Alžirske snage sigurnosti skrivile 5200 smrti

ALŽIRSKE snage sigurnosti vjerojatno su odgovorne za smrt 5200 civila koji su nestali tijekom desetljeća borbe s islamističkim pobunjenicima i za to bi trebale odgovarati, rekao je u četvrtak jedan alžirski dužnosnik.

"Mislim da je to slučaj jer su pojedinačno državni agenti počinili nezakonita djela. Rat je bio strašan i bilo je svega. No, sama država nije počinila zločine", rekao je Faruk Ksentini, kojeg je alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika zadužio da istraži nestanke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Alžir je potonuo u gotovo građanski rat kada su pobunjenici pokrenuli sveti rat nakon što je vojska poništila izbore 1992. na kojima je trebala pobijediti radikalna Fronta islamskog spasa (FIS).

Ksentini je kazao da je dosad prikupio podatke o 5200 Alžiraca, osumnjičenih za podržavanje militanata, koji su bili privedeni na ispitivanje tijekom 90-ih godina i više ih se nikada nije vidjelo. Snage sigurnosti priznale su da su ih ispitivale, no tvrde da su ih nakon toga pustile na slobodu, rekao je.

Ksentini je zadužen i da obiteljima žrtava ponudi odštete. Obitelji žrtava mogu podatke iskoristiti za pokretanje kaznenog progona, no njegova komisija ne može.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara