AmCham u suradnji s Diners Clubom Adriatic donirao 53.790 USD za razminiranje Mitnice u Vukovaru

AmCham u suradnji s Diners Clubom Adriatic donirao 53.790 USD za razminiranje Mitnice u Vukovaru
RAVNATELJU Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) Ottu Jungwirtu danas je u Vukovaru uručen ček u iznosu od 53.790 američkih dolara za razminiranje poljoprivrednih površina u vukovarskoj gradskoj četvrti Mitnici.

Riječ je o novcu prikupljenom prošle godine na dobrotvornoj priredbi "Noć tisuću večera" koju je organizirala Američka trgovačka komora u Hrvatskoj, a dio novca dodale su i vlade SAD-a i Kanade.

Predsjednik HCR-a Otto Jungwirt na konferenciji za novinare u Vukovaru istaknuo je da je ove godine ostvareno najviše projekata razminiranja u Hrvatskoj.

Primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji u tijeku je provedba pet projekata razminiranja. U toj će se županiji do kraja ove godine razminirati četiri četvorna kilometra minskih površina, najavio je Jungwirt.

Podsjetio je da je u Hrvatskoj oko 1630 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, od kojih se, međutim, tek deset posto smatra i stvarno miniranima.

Predsjednica Američke trgovačke komore u Hrvatskoj Tatjana Divjak upozorila je da je Hrvatska među šest minama najzagađenijih država u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dodala je kako je hrvatska "Noć tisuću večera" već dvije godine zaredom među najuspješnijim humanitarnim priredbama te vrste u svijetu.

Politički i ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj Nicholas Hill istaknuo je kako humanitarno razminiranje i dalje ostaje među prioritetima američke politike u Hrvatskoj. Od 1998. godine vlada SAD-a osigurala je 60 milijuna dolara za Hrvatsku, rekao je Hill izražavajući nadu da će do 2010. godine Hrvatska biti u potpunosti očišćena od mina.

U ime glavnog pokrovitelja "Noći tisuću večera" Diners cluba Adriatic, predsjednik Uprave Dinersa Žarko Kraljević najavio je da će se ovogodišnja "Noć tisuću večera" održati 8. studenoga u hotelu Sheraton u Zagrebu.

Naglasio je da Diners club Adriatic vrlo rado podržava humanitarne projekte. Kraljević je podsjetio kako je Diners club Adriatic, koji je među 50 najuspješnijih tvrtaka u Hrvatskoj, početkom ove godine pomogao vukovarskoj Općoj bolnici plativši njezine dugove za plin.

Konferenciji za novinare također su bili nazočni i kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Dennis Snider i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

Po podatcima Američke trgovačke komore u Hrvatskoj, "realna je prosudba da u Republici Hrvatskoj ima još oko sedam tisuća mina i minsko-eksplozivnih sredstava".

U Hrvatskoj su od 1991. godine od mina stradale 1843 osobe, od kojih 414 smrtno. Svake godine u svijetu je otprilike 18.000 ljudi ubijeno ili ozlijeđeno od nagaznih mina, a 30 do 40 posto žrtava su djeca. Troškovi proizvodnje jedne nagazne mine iznose tri dolara, dok je čak između 300 i tisuću dolara potrebno da bi se ta ista mina pronašla i uklonila, navodi se u podatcima Američke trgovačke komore u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara