Američka i britanska vojska pripremaju se za napad na Irak

Američka i britanska vojska pripremaju se za napad na Irak

SAD NAMJERAVA u Zaljev uputiti dodatnih 50,000 vojnika i vojnog osoblja, čime će se njihov broj popeti na ukupno više od 100,000.

U isto vrijeme Tony Blair britanskim vojnicima poručuje da se ``pripreme na rat u Iraku``.

Bush: Razočaranje za one koji žele mir

Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je da je iračka deklaracija o njegovom oružju za masovno uništenje razočaravajuća za ´one koji žele mir´.

´Jučer je bio dan razočaranja za one koji žele mir´, izjavio je Bush tijekom susreta s tzv. bliskoistočnim kvartetom - u kojemu su predstavnici SAD, Rusije, UN-a i EU-a.

Iračko izvješće od 12.000 stranica o njegovim programima za masovno uništenje ne pruža ´ohrabrenje´, ocijenio je Bush. ´Očekivali smo od Sadama Huseina da dokaže da se razoružava ali, kao što je rekao državni tajnik Colin Powell, do toga nas dijeli još daleki put´.

´Ozbiljni smo u pogledu održanja mira, ozbiljni smo u pogledu suradnje s našim prijateljima u Ujedinjenim narodima´ u vezi razoružanja Iraka, rekao je Bush.

Powell je u četvrtak ocijenio kako u iračkom dokumentu postoje propusti koji predstavljaju kršenje rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti UN. On je pritom upozorio da će razoružanje Iraka, ako ne se ne bude moglo provesti na miran način, biti provedeno silom.

Blair vojnicima poručio da se pripreme za rat u Iraku

Britanski premijer Tony Blair poručio britanskim vojnicima da se pripreme za mogući rat s Irakom iako još uvijek nije sigurno hoće li UN-ovi inspektori za naoružanje utvrditi da Irak krši UN-ovu rezoluciju.

U Božićnoj poruci britanskim oružanim snagama, premijer Blair ispričao se vojnicima zbog nesigurnosti u kojoj žive ustvrdivši da je to ipak neizbježno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Trenutačno jednostavno ne znamo hoće li se utvrditi da Irak krši UN-ovu rezoluciju´, rekao je.

´Sada je ključno da se izvrše sve potrebne pripreme i osigura da u regiji pojačamo kapacitete, i mi i Amerikanci, te da budemo sposobni realizirati misiju ako nas ona zapadne´, rekao je.

U slučaju da se utvrdi da Sadam Husein ne surađuje s inspektorima, pitanje će biti ponovno vraćeno Vijeću sigurnosti UN-a, rekao je.

Naglasio je ipak da će Britanija ´biti spremna upotrijebiti silu kako bi se pobrinula da se Irak razoruža od svog kemijskog, biološkog i možda čak i nuklearnog oružja´.

Sjedinjene Države objavile su da je Irak prekršio UN-ovu rezoluciju jer nije objavio podatke o svom ilegalnom naoružanju, što je dovoljan razlog za pokretanje rata.

Britanija je objavila da je razočarana iračkom deklaracijom o naoružanju, no još nije službeno proglasila da je Bagdad prekršio UN-ovu rezoluciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara