Američka nadmoć u znanosti i tehnologiji ugrožena

EUROPA i Azija mogle bi prestići Sjedinjene Države u znanosti i tehnološkim inovacijama, upozorila je skupina utjecajnih tvrtki i sveučilišta.

"Sjedinjene Države još predvode u području istraživanja i otkrića, ali naša se prednost ubrzano smanjuje", ističe se u izvješću skupine je analizirala budućnost američkih inovacija.

"U današnjem sve konkurentnijem svijetu, Sjedinjene Države više ne mogu sačuvati prednost", dodaje se. "Države od Europe do Istočne Azije vrlo će brzo prestići SAD u znanosti i tehnološkim inovacijama."
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skupini su predstavnici tvrtki poput Microsofta, IBM-a, Udruge američkih sveučilišta i Američkoga matematičkog društva. Tvrtke su od američke vlade zatražile da za istraživanja i razvoj ulaže 1 posto bruto domaćeg proizvoda.

"Ne govorimo o nečemu što bi bilo poželjno, nego o imperativu nužnom za američki gospodarski opstanak u sve konkurentnijem svijetu", rekao je John Engler predsjednik Nacionalne udruge proizvođača.

"Nikad nećemo moći konkurirati niskim troškovima kakvi su u zemljama u razvoju pa moramo sačuvati inovacijsku prednost kako bismo ojačali gospodarstvo i podigli životni standard", dodao je Engler.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara