Američka policija se ispričala Cindy Sheehan

AMERIČKA policija odbacila je u srijedu optužbe protiv mirovne aktivistice Cindy Sheehan i uputila joj ispriku nakon što ju je privela u Predstavničkom domu neposredno prije govora predsjednika Georgea W. Bush o stanju nacije.

Sheehan, koja je postala središnja ličnost američkog proturatnog pokreta otkako joj je sin ubijen u iračkom ratu, bila je s lisicama na rukama izvedena iz parlamenta zbog nezakonitog ponašanja jer je odbila prekriti majicu s antiratnim sloganom koju je odjenula.

Policija je nanovo razmotrila incident i zaključila da je privođenje bilo neopravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapovjednik policije za Capitol Terrance Gainer ispričao se i supruzi republikanskog zastupnika Billa Younga kojoj je bilo naređeno da napusti istu dvoranu zbog njezine majice s porukom potpore američkim vojnicima.

Young je osudio takav postupak izbacivanja jer je njegova supruga činila upravo ono što je Bush zatražio od Amerikanaca: da podrže američke vojnike u Iraku.

Sheehan je stekla veliku popularnost antiratnim kampiranjem na Bushovom ranču u Teksasu. Na Bushev govor u Washingtonu stigla je u majici na kojoj je bio otisnut broj poginulih američkih vojnika u Iraku, kao gošća demokratske zastupnice Lynn Woolsey.

"Od kada je sloboda govora uvjetovana time slažete li se ili ne s predsjednikom Sjedinjenih Država", zapitala je Woolsey zanimajući se kako se to SAD može boriti za slobode drugih u svijetu ako tu slobodu guši u vlastitoj kući.

Policija će od tužiteljstva zatražiti da ne podiže optužnicu protiv Sheehan jer bi po tim točkama mogla biti osuđena na jednogodišnju zatvorsku kaznu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara