Američka predsjednička utrka najskuplja do sada

AMERIČKA predsjednička utrka 2004. nadmašiti će sve rekorde u trošenju prelazeći 1,2 milijarde dolara, pokazala je jedna američka studija.

Prema predviđanjima neovisnog Centra za politiku natjecanja za Bijelu kuću i američki Kongres u 2004. skupa će stajati rekordnih 3,9 milijardi dolara, što je za 30 posto više nego što je potrošeno na općim izborima prije četiri godine.

Samo predsjednička utrka uz masovno trošenje predsjednika Georgea W. Busha i senatora Johna Kerryja, njihovih stranaka republikanske i demokratske te neovisnih skupina bit će potrošeno do sada neviđenih 1,2 milijarde dolara ili čak više, procjenjuje Centar.

"Predsjednički i kongresni izbori 2004. nadmašiti će prijašnje rekorde u trošenju", rekao je izvršni direktor Centra Larry Noble.

Do povećanja trošenja dolazi unatoč strogom zakonu o financiranju izbornih kampanja donesenom nakon posljednjih izbora.

Namjera zakona o financiranju kampanja, McCain-Feingold zakona prema senatorima koji ga predložili, bila je ograničavanje iznosa koje pojedinci mogu davati i zabrani neograničenih doprinosa nereguliranog novca strankama. Predlagači su se nadali da će to obuzdati rast troškova kampanja, ali se to nije dogodilo.

Centar je utvrdio da je za rast trošenja na kampanje najvećim dijelom odgovoran veliki porast davanja upravo zakonski reguliranog novca kandidatima i strankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako su predsjednički kandidati ove godine uspjeli od skoro jednakog broja pojedinaca kao na prošlim izborima, nešto preko 100.000, dobiti maksimalan dopušteni iznos unatoč njegovog podvostručenja. Sada pojedinci mogu predsjedničkom kandidatu dati maksimalno 2.000 dolara dok su na izborima prije četiri godine mogli dati 1.000 dolara.

Centar je utvrdio i da je rastu trošenja pridonijela i pojava neovisnih skupina koje se zovu "527" prema poreznoj oznaci kojom se definiraju i koje igraju važnu ulogu na ovim izborima.

Organizacije "527" su političke skupine koje pružaju političku potporu pojedinim kandidatima, a uživaju poreske olakšice, jer su neprofitne organizacije. One mogu financirati političke reklame u korist kandidata sve dok aktivnost ne dogovaraju s njegovom kampanjom.

Centar predviđa da će ove skupine potrošiti oko 386 milijuna dolara, a samo na predsjedničku utrku nekih 187 milijuna dolara.

Predviđanja su skromna budući uzimaju u obzir samo pet najaktivnijih skupina ovoga tipa i Centar smatra da će ukupni iznos koji će sve one potrošiti na predsjedničku utrku biti daleko veći. List The New York Times izvijestio je kako će one potrošiti 350 milijuna dolara samo na poticanje glasača za izlazak na izbore.

"527" skupine Media Fund i MoveOn.org su odgovorne za niz televizijskih spotova protiv Busha, dok je skupina Veterani brzih čamaca za istinu financirala žestoke napade na Kerryjevo razdoblje provedeno u Vijetnamskom ratu i potom kritiziranje tog rata.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara