Američka vlada nezadovoljna načinom Sadamovog pogubljenja

PREMA navodima "New York Timesa", vodeći dužnosnici Bushove administracije neslužbeno izražavaju nezadovoljstvo načinom na koji je vlada iračkog premijera Nourija al-Malikija izvršila smrtnu presudu protiv bivšeg predsjednika Sadama Huseina.

Američke vlasti, koje su sve vrijeme suđenja za zločin protiv čovječnosti držale Sadama Huseina u svom zatočeništvu, su, prema izjavama svjedoka koje potvrđuju i izvori iz iračke vlade, prilično nevoljko predale osuđenog diktatora Iračanima, bojeći se da bi pogubljenje - ukoliko bude izvedeno na neuredan način - moglo Huseina učiniti mučenikom, odnosno pogoršati ionako lošu situaciju u toj zemlji.

Amerikance je brinula i činjenica da se Sadam Husein imao pogubiti na Kurban Bajram, muslimanski praznik prilikom kojeg je, po drevnim iračkim običajima, ali i još važečem zakonu iz Sadamovog vremena, zabranjeno vršiti smrtne kazne.

Nakon dvodnevnih pregovora, Amerikanci su Sadama Iračanima predali u petak navečer, nakon što su dobili uvjeravanja da u iračkim pravnim propisima nema ama baš nikakvih prepreka za pogubljenje, kao i tvrdnje Malikijevih dužnosnika da će "iračka vlada biti jedina koja će izvršiti pogubljenje, pa dakle i jedina koja će snositi posljedice".

Da su Amerikanci imali razloga za zabrinutost, svjedoči i subotu navečer emitirana integralna snimka pogubljenja, na kojoj jedan od iračkih dužnosnika uzaludno pokušava nagovoriti krvnike i okupljene svjedoke da pokažu trunku poštovanja i suzdrže se od dobacivanja uvreda Sadamu i skandiranja političkih parola.

Dio krvnika je skandirao "Muqtada, Muqtada", pokazujući tako svoju vjernost Muqtadi al-Sadru, radikalnom šijitskom vjerskom vođi čijeg je oca Sadam Husein dao ubiti 1999. godine. Al-Sadrov pokret, koji ima vlastitu paravojsku i koji je 2004. godine digao kratki ustanak protiv Amerikanaca, ima bliske veze s al-Malikijevom vladom kojom dominiraju irački šijiti.

Usprkos tvrdnji al-Malikijevih dužnosnika da je Husein za vrijeme pogubljenja bio preplašen, snimka i izjave svjedoka pokazuju da je u posljednjim trenucima pokazivao prkos prema svojim krvnicima, pa je tako čak i sam sarkastično počeo skandirati "Muqtada". 

Prema navodima svjedoka, smrt je nastupila trenutno, ali ju je liječnik ustanovio tek deset minuta kasnije. Razlog tome je da navodno nije mogao pristupiti visećem truplu, jer su oko njega plesali i pjevali predstavnici Malikijeve vlade.

Maliki je, navodno, našao način da zaobiđe pravilo o nepogubljivanju tijekom Kurban Bajrama. Vodeći šijitski ajatolasi iz svetog grada Najafa su telefonom izvijetsili premijera da se po njihovom mišljenju Husein može pogubiti. Još je važnija činjenica da suniti i šijiti imaju različiti kalendar, pa sunitima Kurban Bajram pada u subotu, a šijitima u nedjelju.

Amerikanci su, pak, ustupak od Malikijeve vlade dobili tek nakon samog pogubljenja. Iračke vlasti su odbijale predati njegovo truplo, tvrdeći da trebaju pronaći način da se pogubljeni diktator pokopa, a njegov grob ne postane mjesto hodočašća njegovih pristaša. Amerikanci su, pak, inzistirali da se pokopa odmah u skladu s muslimanskim običajima. Maliki je na kraju popustio njihovim zahtjevima.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara