AMERIČKA VOJSKA ĆE UĆI U IRAK I AKO SADDAM ODE

Američka vojska će ući u Irak i ako predsjednik Saddam Hussein prihvati američki ultimatum i napusti zemlju, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće. L

Glasnogovornik Ari Fleischer je rekao novinarima da će i ako Saddam Hussein prihvati ultimatum predsjednika Busha i napusti zemlju američke snage "ući u Irak kako bi ga razoružale od oružja masovnog uništavanja", ali u tom slučaju bez otpora iračkih snaga.

Predsjednik George W. Bush u utorak se sastao s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom i članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi razgovarao o vojnim planovima, a razgovarao je i s čelnicima zemalja potencijalnih članica koalicije protiv Iraka, rekao je Fleischer.

Odbrojavanje prema ratu započelo je u ponedjeljak navečer u 20.00 sati (02.00 po srednjeeuropskom vremenu) kada je Bush u govoru dao ultimatum Saddamu Husseinu da u roku od 48 sati napusti Irak ili se suoči s vojnim napadom.

Saddam Hussein je u utorak odbacio američki ultimatum, a njegova vlada rekla da je spremna za borbu.

Fleischer je rekao da je odluka da ne napusti Irak "posljednje pogreška" Saddama Husseina, ali da se Bush još uvijek nada da će irački predsjednik prihvatiti ultimatum mada za to postoje mali izgledi.

Bushov ultimatum osim Saddam Husseina obuhvaća i njegove sinove Qusayja i Udayja koji nadziru ključne dijelove iračke vojske.

Fleischer je rekao da se Sjedinjene Države nadaju da će sukob u Iraku biti kratak, ali da se Amerikanci moraju pripremiti i na mogućnost da potraje.

On je također rekao da će ako dođe do gubitka života Amerikanci razumjeti rizike povezane s ratom u Iraku.

Predsjednik Bush će račun za rat u Iraku poslati američkom Kongresu na odobrenje tek nakon što sukob u Iraku počne, rekao je Fleischer. Očekuje se da će Bush zatražiti od Kongresa da odobri dodatak proračunu između 70 i 90 milijardi dolara za rat u Iraku.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara