Američka vojska ima izvješće o tri novinarske žrtve u južnom Iraku

Američka vojska, navodeći nepotvrđena izvješća, priopćila je da su tri novinara koji su javljali o ratu u Iraku, ubijeni ili ranjeni tijekom neprijateljstava u subotu u južnom Iraku. L

General američke vojske Guy Shields, direktor koalicijskog informacijskog centra u Kuvajtu, izjavio je da ima izvješće o tome da su se reporteri našli pod vatrom u četiri odvojena incidenta dok su radili neovisno od američkih ili britanskih snaga.

"Imali smo telefonske pozive od novinara koji zvali novinarski desk dok su bili pod vatrom, vrišteći da im se pomogne", kazao je Shields na konferenciji za novinare.

"Imamo neprovjerena izvješća da su ti incidenti rezultirali s a najmanje tri ozbiljna ranjavanja ili smrtima. Zovem ih neprovjerenima zbog toga što nemamo načina praćenja onih medija koji su kradom prešli granicu", rekao je Shields.

Pozvao je takve novinare, od kojih je većina smještan u Kuvajtu, da ne prelaze preko granice u južni Irak dok se to područje ne proglasi sigurnim.

Njegov ured ima akreditirana 529 novinara za putovanje s američkim i britanskim kopnenim postrojbama i 1.445 novinara koji izvještavaju u ratu kao "jednostrani", ili drugim riječima operiraju neovisno od boraca.

(Hina) nz sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara