Američke i kurdske snage ušle su u Mosul

Američke i kurdske snage ušle su u Mosul

AMERIČKE i kurdske snage ušle su u petak ujutro u Mosul, zadnji veliki naftni grad koji je još pod kontrolom iračkih snaga. Ulazak u taj grad uslijedio je nekoliko sati nakon pada Kirkuka, drugoga naftnog grada na sjeveru Iraka.

Reutersov novinar javio je da kurdski borci pešmerge pod kontrolom drže središte Mosula.
Ranije je američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao da je mali broj američkih snaga također u Mosulu.

Reutersov dopisnik javio je kako je važan most na cesti iz Arbila prema Mosulu popravljen, što će američkim tenkovima omogućiti nesmetan ulazak u grad.

Irački vojnici i časnici lojalni Saddamu Husseinu napustili su sjeverni irački grad Mosul, ostavljajući ga otvorenim za ulazak američkih i kurdskih vojnih snaga, potvrdio je kurdski zapovjednik koji je želio ostati anoniman.

"Ovdje nisu ostali simpatizeri Saddamova režima, sve je čisto", rekao je za Reuters neimenovani kurdski zapovjednik na kontrolnoj točki 13 km udaljenoj od središta trećeg po veličini iračkog grada. 

Kurdi moraju napustiti Kirkuk

Kurdski borci dobili su naredbu da napuste grad  koji su zauzeli jučer zajedno s američkim vojnim snagama, izjavio je za France presse jedan od vojnih zapovjednika Patriotske unije Kurdistana, general Rostam.

"Dobili smo naredbu. Sada očekujemo dolazak američkih trupa. Naoružani pešmerge danas ili najkasnije sutra moraju napustiti grad", kazao je dodavši kako ih se u povijesnom kurdskom gradu nalazi oko 10.000.

Turska, sjeverni susjed, strahuje da bi Kurdi mogli preuzeti kontrolu nad Kirkukom i tako si omogućiti financijsku bazu za neovisnu državu.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul upozorio je da Ankara neće dopustiti da kurdski izbjeglice izmijene demografski sastav dvaju gradova, na koje Turska polaže povijesna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mosul je grad na desnoj obali Tigrisa, nasuprot drevne Ninive u gornjoj Mezopotamiji, s oko milijun stanovnika, većinom Arapa, koji su ga osvojili 641.

U 11. stoljeću postao je glavnim gradom seldžučke države, a u sljedećem stoljeću doživio je svoj vrhunac. 1262. zauzeli su ga i opljačkali Mongoli, nakon čega je došao pod vlast Perzijanaca, pa potom Otomanskog Carstva, a 1918. su ga okupirali Britanci.

Smatra ga se važnim poljoprivrednim i tekstilnim središtem, a svjetsku je slavu stekao iznimno finom pamučnom tkaninom - muslinom - čiji je naziv izveden iz imena grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara