Američke snage ušle u Babilon, idući cilj Tikrit

NASTAVLJAJUĆI osvajanje Iraka, američke snage ušle su u srijedu u drevni Babilon kralja Nabukodonozora, kolijevku civilizacije i dragulj u kruni iračkih arheoloških nalazišta.

U tom je području jedna od brojnih raskošnih Sadamovih palača, u kojoj, sudeći po ustajalom zraku i prašini, već dugo nitko nije boravio.

Američki vojnici pročešljavaju područje tragajući za iračkim snagama i oružjem u i oko grada Hilla, 100 kilometara južno od Bagdada. No, irački vojnici odavno su ga napustili.

Iduća meta američkih snaga po svemu sudeći je rodni grad iračkog predsjednika Tikrit. Grad smješten 175 kilometara sjeverno od Bagdada snažno je Sadamovo uporište. Većina njegovih najodanijih sljedbenika podrijetlom su iz Tikrita, u koji je irački vođa "upucao" velik novac tijekom 24-godišnje vladavine.

Sadamova palača u blizini Babilona raskošno je zdanje popločeno mramorom, prozorima urešenim vitrajima s prizorima iz iračke povijesti i predvorjem u kojemu je raskošni drveni baldahin u obliku palmina stabla i nad njim golemi luster.

Lokalni stanovnici kažu da je zbog gradnje palače uništeno čitavo jedno selo s tisuću stanovnika. No, kada su vojnici došli, zdanje je bilo zapušteno, a vrijedne umjetnine razgrabljene.

Iako zabrinuti za budućnost poratnog Iraka, stanovnici se nadaju da će to arheološko nalazište postati atraktivno turističko odredište, koje će privlačiti brojne turiste diljem svijeta.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara