Američke snage ušle u središte Falluje

Američke snage ušle u središte Falluje
AMERIČKE su snage ušle u središte Falluje u utorak nakon žestokih borbi s gerilcima u tom gradu, objavili su američki vojni izvori, a prenosi agencija Reuters.

Isti izvor nije mogao točnije reći koliko su duboko ušle američke snage u Falluju, ali, kako javlja agencija Reuters pozivajući se na izjave svjedoka, nalaze se negdje blizu središta grada.

Ova dugoočekivana američka ofenziva na Falluju, koja je počela u ponedjeljak a nazvana je Fantomski bijes, mogla bi trajati najmanje nekoliko dana, iako su napadači mnogo brojniji od iračkih pobunjenika koji brane grad. U akciji sudjeluje 10.000 američkih i 5.000 iračkih vojnika prema 3.000 pobunjenika.

Televizijska postaja al-Jazeera javila je u utorak da je u borbama ubijeno desetak osoba, dok ih je veći broj ozlijeđen. Američki vojni izvori u utorak su objavili da su tijekom borbi ubili 42 pobunjenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Reutersu, mnoge obitelji iz ovog grada koji broji oko 300.000 stanovnika napustile su grad prije početka ofenzive.

I dok borbe traju u Falluji, pobunjenici su pokrenuli napade diljem Iraka, tako da je od ponedjeljka navečer u drugim gradovima poginulo 60 osoba.

Samo u utorak je u simultanim napadima na tri policijske postaje u Baqubi, koje je pokrenula pobunjenička skupina Abu Musaba al-Zarqawija, poginulo 25 iračkih policajaca.

Istovremeno traju borbe i oko drugih pobunjeničkih uporišta. Agencija France Presse javlja da su pobunjenici u utorak poslije podne zauzeli središte Ramadija, 100 kilometara zapadno od Bagdada.

Nakon borbi koje su počele u ponedjeljak poslije podne američke su se snage povukle s glavne avenije Ramadija prema svojim bazama, što su iskoristili pobunjenici, dodaje France Presse.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara