Američke vlasti poduzimaju mjere za uništavanje smrtonosnog virusa gripe

IAKO tvrde da je mala opasnost da smrtonosni virus gripe greškom poslan tisućama laboratorija diljem svijeta izazove zarazu, američke vlasti poduzimaju mjere da se on što prije uništi.

Do sada nije otkriveno da je netko zaražen tim virusom u Sjedinjenim Državama i mala je vjerojatnost da se on prenese, rekla je Julie Gerberding, direktorica Centara za kontrolu i sprječavanje bolesti.

Ipak, od više od 4.000 laboratorija u 18 zemalja zatraženo je da potvrde da su uništili uzorke virusa gripe poznatog kao H2N2 koji im je nepažnjom poslan kao dio opreme za testiranje, rekla je.

Do sada je oko tisuću laboratorija poslalo izjave kojima potvrđuju da su uništili uzorke koje su primili. "U ovom trenutku nemamo dokaza za bilo kakvu opasnost po zdravlje za bilo koga" ali radimo kako bismo bili sigurni, kazala je Gerberding.

"Osiguravamo poduzimanje svih mjera kako bi se identificirao svaki laboratorij koji bi mogao imati virus i da se on brzo uništi. Činimo sve što možemo ne preuzimajući nikakav rizik da ovaj virus nekoga zarazi ili se proširi", dodala je.

Od virusa gripe H2N2 je 1957. umrlo između milijun i četiri milijuna ljudi. Problem je što nakon 1968., kada je nestao, nije uključivan u cjepivo protiv gripe i nitko rođen nakon toga na virus nije imun.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ova Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je ranije da laboratoriji diljem svijeta unište uzorke s virusom kojim ih je nepažnjom opskrbila američka organizacija Kolegij američkih patologa.

Takve uzorke laboratoriji rutinski koriste za testiranje svojih mogućnosti za otkrivanje virusa i bakterija, ali s dobroćudnijim mikrobima.

Kolegij američkih patologa ravna testovima i ugovorio je s tvrtkom Meridian Bioscience iz Cincinnatija da u njegovo ime distribuira opremu za testiranje.

Gerberding je kazala kako je "skoro nevjerojatno povjerovati" da je Meridian Bioscience neznajući distribuirala opasni virus i da njezina zdravstvena organizacija istražuje slučaj.

Glasnogovornik Kolegija američkih patologa izrazio je žaljenje zbog slučaja i rekao da organizacija nikad ne bi namjerno poslala virus H2N2. Kolegij je utvrdio da je Meridian Bioscience odgovoran za slanje uzoraka.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je rekao kako je rješavanje problema pirioritetna zadaća i da se s ovim virusom ne smije riskirati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara