Američki agenti putnički avion prizemljili zbog pretjeranog straha od neposlušnih putnika?

DAN NAKON što se američki putnički zrakoplov DC-10 Northwest Airlinesa, uz pratnju nizozemskih lovaca F-16, svega pola sata nakon polijetanja iz amsterdamske zračne luke Schiphol prema indijskom Bombaju vratio na polazišni aerodrom, otkriveno je kako je pilot letjelicu odlučio vratiti zbog dvanaestak neposlušnih putnika.

Dvanaest je putnika u srijedu i tijekom noći zadržano u pritvoru, ali protiv njih nisu podnesene nikakve prijave, priopćila je amsterdamska policija. No, policija ima dovoljno podataka o incidentu te privedene putnike može zadržati i do tri dana, doznaje se od aerodromske policije.

Pilot je letjelicu odlučio vratiti na Schiphol nakon što su američki prikriveni agenti zaduženi za sigurnost leta, uočili sumnjivo ponašanje 12 putnika, od njih ukupno 149. Zrakoplov na letu 42 poletio je u utorak iz američke zračne luke u Minneapolisu, saveznoj državi Minnesota, a na amsterdamski aerodrom je sletio u srijedu radi redovne nadopune gorivom.

Nakon toga put je nastavio prema Indiji, no zbog "zabrinjavajućeg ponašanja nekolicine putnika" pilot je odlučio vratiti se na aerodrom, priopćeno je iz Northwest Airlinesa.

Neki su putnici u zrakoplovu izvadili mobilne telefone, te se činilo da ih žele dati drugim putnicima. Osim toga, putnici su odvezali sigurnosne pojaseve u trenutku dok je svjetlosni signal u kabini pokazivao da bi pojasevi trebali biti vezani.

Sve to je bilo dovoljno da se agenti otkriju i da pristupe neposlušnim putnicima dajući im upute što da rade i kako da se ponašaju do slijetanja aviona. Osim toga stjuardese Northwest Airlinesa su putnike upozorile da su od tog trenutka dužni slušati agente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je izvor iz amsterdamske zračne luke rekao kako su neki putnici tijekom leta nešto tražili po plastičnim vrećicama te su bili zauzeti svojim mobitelima, što je čini se aludiralo na sumnjive aktivnosti.

No, unatoč svemu tome ne postoje indicije prema kojima su se putnici u zrakoplovu u bilo kojem trenutku nalazili u ozbiljnoj opasnosti, te lokalne vlasti u suradnji s američkim kolegama istražuju koliku su zapravo opasnost predstavljali privedeni putnici.

Naime, nakon nedavnog otkrića terorističke zavjere u Velikoj Britaniji sve je veća zabrinutost svjetskih, osobito američkih i njima savezničkih vlasti, koje strahuju od novih napada sličnih onima koji su 11. rujna 2001. godine potresli svijet. Usporedno s time, aerodromske službe sigurnosti uvode sve strožije mjere kontrole putnika koje često dovode do velikih zakašnjenja i sve izraženijeg negodovanja putnika.

Northwestov let 42 trebao bi danas tijekom dana ponovno poletjeti prema Bombaju, priopćeno je iz zračne luke Schiphol.


I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara