AMERIČKI BILATERALNI SPORAZUMI RAZLIČITO REGULIRAJU IZUZEĆE

Po podacima Međunarodne koalicije za uspostavu stalnog Međunarodnog kaznenog suda (CICC), udruge koja okuplja više od tisuću nevladinih organizacija u svijetu, bilateralni sporazumi koje su Sjedinjene Države dosada potpisale s 34 zemlje na različite načine reguliraju pitanje izuzeća iz jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda (ICCa).

Tako na primjer sporazum s BiH previđa izuzeće američkih državljana u BiH, ali ne i ne-Amerikanaca koje zapošljavaju američka diplomatska predstavništva ili organizacije, dok primjerice sporazum s Indijom obuhvaća državljane obje zemlje, ali i osobe koje su nekada ili sada rade za vladu i vojno osoblje dvije zemlje.

Dio sporazuma potpisan je na recipročnoj osnovi uključivši i s nekim državama koje su pristupile Rimskom statutu o osnivanju ICC-a, što znači da takav sporazum uzajamno daje imunitet državljanima zemalja potpisinica bilateralnog sporazuma. Kao jednu od zemalja koje nisu potpisale sporazum na recipročnoj osnovi Koalicija navodi Rumunjsku. Trajanje sporazuma navodi se tek u jednom slučaju i on iznosi godinu dana (Tadžikistan).

CICC je evidentirao i kritike koje su vodeće svjetske nevladine udruge uputile SAD-u zbog pritisaka kojima nastoji ishoditi sporazume.

Human Rights Watch u posebnom je priopćenju prošlog mjeseca upozorio na "intenzivni pritisak" kojem su izložene razne vlade u cilju dobijanja njihova potpisa na bilateralne sporazume sa SAD-om o imunitetu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom priopćenju, među zemljama koje su javno odbile potpisivanje sporazuma s Amerikancima, navodi se da je uz sve članice EU, Australiju, Kanadu, Kolumbiju, Norvešku i Švicarsku, i Hrvatska.

Human Rights Watch naveo je i da je intenzivnom američkom pritisku izloženo više desetaka država.

Amnesty International, koji je također kritizirao politiku Washingtonu, organizarao je i prikupljanje potpisa na internetu protiv potpisivanja bilateralnih sporazuma.

Zemlje koje su do sada potpisale bileteralni sporazum sa SAD-om su (kronološki): Rumunjska, Izrael, Istočni Timor, Tadžikistan, Otočje Marshall, Dominikanska Republika, Palau, Mauritanija, Uzbekistan, Honduras, Afganistan, Mikronezija, Gambija, Salvador, Sri Lanka, India, Nepal, Džibuti, Tuvalu, Bahrein, Gruzija, Azerbejdžan, Nauru, Ruanda, DR Kongo, Tonga, Sierra Leone, Gabon, Gana, Madagaskar, Maldivi, Albanija, Butan i BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara