Američki direktori u Hrvatsku radi jače ekonomske suradnje

DIREKTORI Američke gospodarske komore posjetit će Hrvatsku od 4. do 6. veljače kako bi proširili gospodarsku suradnju Sjedinjenih Država i Hrvatske.

Mark Van Fleet, direktor za međunarodni poslovni razvoj i Paul Richardson, direktor za međunarodni partnerski program Američke gospodarske komore će se tijekom trodnevnog posjeta Hrvatskoj susresti s potpredsjednikom Vlade Slavkom Linićem te s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca, koji su uključeni u izradu programa šireg gospodarskog povezivanja Hrvatske i SAD.

´Cilj programa bit će formiranje gospodarskih odnosa hrvatskih tvrtki iz ciljanih gospodarskih sektora s odgovarajućim američkim partnerima, razvoj trgovine i investicija´, najavilo je u ponedjeljak hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu.

Ovim programom Hrvatska i Sjedinjene Države žele povećati međusobnu razmjenu, izravna američka ulaganja u Hrvatsku te uspostaviti komercijalna i investicijska partnerstva američkih i hrvatskih tvrtki, kaže veleposlanstvo.

Program će također nastojati povećati konkurentnost odabranih hrvatskih tvrtki, njihovo međunarodno širenje te jačanje hrvatskih poslovnih udruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U projekte će se, u skladu sa svojim interesima, moći uključiti i američki Hrvati okupljeni oko Poslovnog savjeta koji će koordinirati Nacionalni Savez Hrvatskih Amerikanaca (NFCA), s mogućnošću osnivanja investicijskih fondova za pojedine projekte te uključivanja u strateške projekte privatizacije.

Domaćin posjeta je Hrvatska gospodarska komora.

Inicijativa za širom gospodarskom suradnjom i interesnim povezivanjem Hrvatske i Sjedinjenih Država na zajedničkim programima slijedila je nakon sastanaka u Gospodarskoj komori SAD-a tijekom posjeta premijera Ivice Račana i ministra vanjskih poslova Tonina Picule SAD-u u lipnju prošle godine. Nakon toga, došlo je do preliminarnih kontakata budućih partnerskih institucija i pregovora o programu gospodarskog povezivanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara