Američki dužnosnik izjavio da je Aristide dobio azil u Africi

DUŽNOSNIK američkog State Departmenta izjavio je u nedjelju da je jedna afrička zemlja, koju nije želio imenovati, pristala pružiti azil predsjedniku Haitija Jean-Bertrand Aristideu.

Dužnosnik je rekao da je Južna Afrika pomogla u pronalaženju smještaja odbjeglom haićanskom predsjedniku, koji je zemlju napustio u nedjelju ujutro suočen s oružanom pobunom.

Televizijska postaja NBC izvijestila je da je Aristide mogao završiti u Srednjoafričkoj Republici. Američki dužnosnik rekao je da tu informaciju ne može ni potvrditi niti opovrgnuti.

Aristide je, nakon što je podnio ostavku na predsjedničku dužnost, otputovao u Dominikansku Republiku, a potom na Antigvu i Barbudu, izjavio je konzul Haitija u glavnom gradu Dominikanske Republike Santo Domingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konzul je Reutersu izjavio da je Aristide napustio Dominikansku Republiku, koja dijeli karipski otok Hispaniola s Haitijem i otišao u Antigvu, kako bi njegov zrakoplov mogao natočiti gorivo. Od tamo je planirao otići u Maroko, no ta mu država nije željela pružiti azil.

Privremeno utočište Aristideu je, nakon traženja SAD-a, ponudila Panama.

Nakon Aristideove izjave da je ostavku podnio kako bi izbjegao krvoproliće predsjednik SAD-a Georga W. Busha odlučio je poslati marince, kao izvidnicu međunarodnih snaga koje bi trebale očuvati stabilnost Haitija.

Prvih nekoliko stotina američkih marinaca, kako javljaju agencije pozivajući se na američke vojne izvore, u nedjelju navečer krenulo je iz baze u Sjevernoj Karolini.

Novi privremeni predsjednik Haitija Boniface Alexandre u nedjelju je od glavnog tajnika UN-a Kofija Annana zatražio slanje međunarodnih mirovnih snaga na Haiti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara