Američki episkopalci izabrali prvog biskupa homoseksualca

Američki episkopalci izabrali prvog biskupa homoseksualca
AMERIČKA Episkopalna crkva postavila je u nedjelju za biskupa otvorenog homoseksualca postavši tako prva veća kršćanska crkva koja je to učinila.

Gene Robinson posvećen je za biskupa u New Hampshireu uz odobravanje nekoliko tisuća ljudi, ali i prijetnju konzervativnih pripadnika da će se odvojiti od matične crkve.

Ovaj potez također prijeti podjelama unutar velike Anglikanske zajednice kojoj pripada i američka Episkopalna crkva.

Uzbuđeni Robinson, 56, je zahvalio na izboru i pružanju ruku prema "onima na margini" kako je to činio i Isus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konzervativni pripadnici Episkopalne crkve već su pokrenuli proces izdvajanja iz te relativno male američke crkve koja broji oko 2,3 milijuna pripadnika. Čelnici Anglikanske zajednice su kazali ranije kako ovaj potez izlaže opasnosti njihovu zajednicu sa 77 pripadnika diljem svijeta.

Pomoćni biskup David Bena iz Albanyja je, govoreći u ime 36 biskupa Episkopalne crkve u SAD-u i Anglikanske crkve u Kanadi kazao kako oni i većina biskupa Anglikanske zajednice neće priznati Robinsona kao biskupa.

Anglikanska zajednica smatra homoseksualizam nespojivim s Biblijom i osuđuje blagoslov zajednice dvoje ljudi istoga spola.

Robinson, razvedeni otac koji već 14 godina živi s muškim partnerom otvoreno je priznavao svoj homoseksualizam tijekom cijelog procesa izbora za biskupa.

On je dobio titulu pomoćnog biskupa biskupu New Hampshirea što znači da će automatski postati biskup kada sadašnji 7. ožujka iduće godine ode u mirovinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara