Američki FBI spasio 52 djece te uhitio 700 pedofila i svodnika

Američki FBI spasio 52 djece te uhitio 700 pedofila i svodnika

Tekst: J.D.
Foto: AFP


AGENTI američkog FBI-a su u trodnevnoj akciji usmjerenoj protiv dječje prostitucije uhitili gotovo 700 ljudi i spasili 52 djece.

Gotovo 1,600 agenata sudjelovalo je u racijama diljem zemlje, koje su uslijedile nakon istraga u 36 američkih gradova. Istraga je obuhvatila 60 osumnjičenih svodnika, a najmlađa žrtva prostitucijskog lanca imala je samo 10 godina.

"Ogavno je što se radi"

"Ogavno je da su u ovim vremenima djeca izvrgnuta tako strašnoj boli, patnji i oduzimanju dostojanstva bacanjem u seksualno roblje, a sve to da bi netko zaradio", rekao je glavni tužitelj kojemu je dodijeljen proces. Dodao je kako racije pokazuju da "pošast dječje prostitucije i dalje postoji na ulicama" američkih gradova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcija, nazvana Operacija Cross Country, dio je velike nacionalne inicijative pokrenute 2003., kojoj je cilj izboriti se s iskorištavanjem djece.

Velika inicijativa

Inicijativa je dosad spasila gotovo 900 djece, dovela je do osuda 510 svodnika i njihovih suradnika, a tijekom raznih akcija zaplijenjeno je 3,1 milijun dolara sredstava, objavio je FBI.

FBI smatra kako od početka inicijative ima "vrlo snažan utjecaj" na posao dječje prostitucije.

Većina spašene djece su djevojčice, i to u dobi od oko 12 godina, što je najčešća dob djece koja postanu žrtvama seksualne prostitucije. Pretpostavlja se da je diljem SAD-u u prostituciju natjerano oko 100,000 djece.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara