Američki filmski institut bira 100 omiljenih pjesama iz filmova

PJESME "Somewhere Over the Rainbow", koju pjeva Dorothy u "Čarobnjaku iz Oza", i "The Way We Were" Barbre Streisand te pjesme veterana Binga Crosbyja i "the Bossa" Brucea Springsteena započele su utrku za mjesto među 100 najboljih filmskih pjesama.

Američki filmski institut (AFI) u utorak je otkrio 400 pjesama koje bi se mogle naći na popisu stotinu omiljenih pjesama iz filmova, u sklopu redovitog godišnjeg osvrtanja na filmsku povijest.

"100 godina... 100 pjesama" sedma je po redu lista koju sastavlja Američki filmski institut, jedna od vodećih američkih udruga za očuvanje filma i filmsku edukaciju.

Počevši 1998. godine sa "100 godina... 100 filmova", AFI je sastavio listu "100 godina... 100 ljubavi" za romantične filmove, zatim "100 godina... 100 smjehova" za komedije i prošlogodišnju "100 godina... 100 junaka i negativaca", između ostalih.

Ove godine AFI bira glazbu jer je od pojave prvog zvučnog filma pjesma integralni dio priče. Čak je i prvi zvučni film - "Pjevač jazza" iz 1927. godine - bio o momku koji sanja o stvaranju glazbe.

"Biramo pjesme koje su stvaraoci filma koristili da bi si pomogli u pričanju priča", rekao je Bob Gazzale, direktor AFI-jeve produkcije emitirane u lipnju iduće godine kojom prilikom će se obznaniti 100 najboljih pjesama.

Kao moderan primjer Gazzale je ponudio pjesmu skupine Bee Gees "Stayin Alive" iz filma "Groznica subotnje večeri" iz 1977. godine ili "Old Time RockandRoll" Boba Segera na koju Tom Cruise pleše u filmu "Risky Business" iz 1983. godine - pjesme koje odmah asociraju na film čim ih ljudi čuju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od klasičnih primjera na listi su "As Time Goes By" iz filma "Casablanca" (1942).

Neki filmovi imaju i više od jedne pjesme na popisu poput filma "Moje pjesme, moji snovi" s dvije pjesme - "Do-Re-Mi" i "My Favorite Things".

Bing Crosby ima najviše pjesama na popisu - 12 - među kojima su "Novčići s neba" iz istoimenog filma (1936.) i "White Christmas" iz filma "Holiday Inn" (1942.).

Springsteen se našao na popisu s pjesmom "Streets of Philadelphia" iz filma "Philadelphia".

Judy Garland, djevojčica Dorothy iz filma "Čarobnjak iz Oza", izvođačica je s najviše odabranih pjesama (devet), a slijedi je Barbra Streisand s osam.

Pedesete godine prošlog stoljeća, kad je snimljen mjuzikl "Ples na kiši", desetljeće je s najviše nominiranih pjesama - čak 67.

Prvih sto pjesama izabrat će žiri od 1500 redatelja, scenarista, glumaca, kritičara i drugih filmskih djelatnika kao i aktivni članovi AFI-ja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara