Američki filmski institut proglasio 10 najboljih filmova godine

AMERIČKI filmski institut proglasio je 10 najboljih filmova godine, među kojima se bajkovite priče poput "Gospodara prstenova" natječu s realnošću filmova "American Splendor" i "In America".

Deset filmova dobitnika nagrade Američkog filmskog instituta (AFI) za 2003. godinu su: "American Splendor", "Potraga za Nemom", "The Human Stain", "In America", "Posljednji samuraj", "Gospodar prstenova: Povratak kralja", "Lost in Translation", "Gospodar i ratnik", "Monster" i "Mistična rijeka".

AFI proglašava 10 najboljih filmova i televizijskih emisija bez posebnog redoslijeda.

"Ne rangiramo filmove, jer želimo nagraditi kreativnu suradnju ispred i iza kamera, koja omogućuje stvaranje tih priča", kaže Jean Picker Firstenberg, direktorica AFI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dobitnici nagrada AFI za televizijske projekte su "Alias", "Angels in America", "Arrested Development", "Svi vole Raymonda", "Joan of Arcadia", "Nip/Tuck", "Playmakers", "Soldiers Girl", "24" i "The Wire".

Nagrade AFI dodjeljuju se od 2000. godine, a cilj im je upozoriti na djela koja bi mogla konkurirati za Oscare, koji se dodjeljuju u veljači.

AFI je izjavio da je pobjednike izabrao 13-člani žiri, u kojem predavači, umjetnici, kritičari i dužnosnici AFI-ja raspravljaju, argumentiraju i odabiru najistaknutije projekte u protekloj godini.

"Mislim da je ono što AFI želi stvoriti almanah 21. stoljeća, tako da se možemo okrenuti i vidjeti što se smatralo najboljim u filmskom stvaralaštvu u 2003.", izjavila je Firstenberg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara