Američki generali ohrabreni, a demokrati zabrinuti zbog poboljšanja u Iraku

Američki generali ohrabreni, a demokrati zabrinuti zbog poboljšanja u Iraku

SRPANJ je, sudeći po službenim i neslužbenim statistikama, konačno iz Iraka donio dobre vijesti za američke oružane snaga, koje su u proteklih mjesec dana izgubile samo 76 pripadnika, značajno manje u odnosu na prethodna tri mjeseca.

U travnju su u Iraku poginula 104 američka vojnika, u svibnju 126, a u lipnju 101. Broj poginulih u srpnju je najmanji od studenog prošle godine, kada je poginulo 70 pripadnika američkih oružanih snaga.

Od američkih vojnih zapovjednika se čuju optimistične najave, odnosno procjene da je kontroverzna strategija temeljena na slanju pojačanja u Bagdad i druge "problematične" dijelove Iraka u svrhu povećanja sigurnosti konačno počela davati nekakve rezultate, odnosno barem privremeno otupila efikasnost protuameričke gerile.

S druge strane, broj iračkih vojnika ubijenih u srpnju je porastao u odnosu na lipanj - 79 naprama 31. Još je gore stanje s civilima, kojih je, po iračkim vladinim izvorima, poginulo 1653, dok je u lipnju poginulo njih 1227.

Usprkos svega, u Pentagonu se počinje osjećati određeni optimizam, a za koji mnogi vjeruju da će se odraziti i na službeni izvještaj generala Petraeusa, koji treba izaći u rujnu i za kojeg mnogi vjeruju da će odlučiti ishod, ili barem trajanje rata.

To je izazvalo veliku zabrinutost u Demokratskoj stranci, koja drži većinu u oba doma Kongresa, i čiji su predstavnici najavili da će kresanjem proračunskih sredstava  za vojsku pokušati ishoditi potpuno ili djelomično povlačenje američke vojske iz Iraka. Nakon višetjednog natezanja s predsjednikom Bushom, koji je koristio veto, postignut je sporazum koji će se rat u Iraku financira do rujna, odnosno objavljivanja izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokrati su pretpostavljali da će izvještaj dati negativnu ili nejasnu sliku situacije u Iraku, odnosno rezultata američke strategije. U skladu s time se buduća politička strategija temeljila na tome da će Bushov položaj postati neodrživ, odnosno da će sve više republikanaca prijeći na njihovu stranu i pred izbore 2008. godine se nastojati distancirati od sve nepopularnijeg rata.

Demokrati su u vlastitim redovima dosada morali brinuti samo o radikalnoj proturatnoj ljevici, koja spremnost na kompromise s Bushom i strategiju oklijevanja drži izdajom birača koji su ih u studenome prošle godine doveli na vlast.

Međutim, naznake da bi se stanje u Iraku moglo okrenuti nabolje bi moglo dovesti do otvaranja nove unutarstranačke fronte. To se odnosi na tzv. "Blue Dog" demokrate, desničarsku konzervativnu frakciju izabranu u 47 izbornih okruga Predstavničkog doma gdje se tradicionalno glasa za republikance. Mnogi njeni predstavnici u posljednje vrijeme tvrde da se ne treba povlačiti, barem ne brzo, odnosno da se ipak treba ostaviti vremena za vidjeti može li nova strategija donijeti kakvu-takvu vojničku pobjedu.

"Blue Dogovima" je takav stav u vlastitom interesu, s obzirom da se boje da će - ako glasači u njihovim okruzima steknu dojam da rat nije izgubljen - u studenome sljedeće godine nakon samo jednog mandata morati prepustiti svoja kongresna mjesta republikancima.

Ankete, inače, pokazuju da je Kongres pod demokratskom većinom nepopularniji od predsjednika Busha.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara