Američki i afganistanski vojnici sukobili se s pobunjenicima

AMERIČKE i afganistanske snage sukobile su se u planinama južnog Afganistana sa skupinom od 80 pobunjenika povezanih s odmetnutim gerilskim čelnikom Gulbuddinom Hekmatyarom, potvrdili su u utorak američka vojska i lokalne vlasti.

U borbama je poginulo najmanje 18 pobunjenka, a riječ je o najvećem sukobu u Afganistanu od savezničke operacije Anaconda koja je provedena prije devet mjeseci, priopćila je američka vojska.

´To je najveća koncentracija neprijateljskih vojnika na koju smo naišli od operacije Anaconda´, rekao je glasnogovornik američke vojske Roger King, aludirajući na sukob u ožujku prošle godine u istočnom Afganistanu u kojem je bio uključen veliki broj američkih vojnika.

Dužnosnik afganistanskog ministarstva vanjskih posova Khalid Khan Achakzai rekao je da su američki zrakoplovi bombardirali izolirano planinsko područje Ataghar, nedaleko grada Spin Boldaka.

Achakzai je kazao da je u sukobima poginuo jedan afganistanski vojnik, te da su dvojica ranjena.

King je rekao kako postoje izvješća da pobunjena skupina povezana s Hekmatyarom ´mjesecima pokušava konsolidirati ostatke snaga al-Qaide i talibana´.

Hekmatyar, ključni gerilski zapovjednik za vrijeme rata protiv Sovjetskog Saveza 80-tih godina, bio je tijekom talibanske vlasti u egzilu u Iranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara